Putin i Erdogan u Sočiju: Turski tok važna arterija u snabdevanju Evrope gasom

Svet 05. avg 202218:36 > 19:30 komentara
Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via Reuters

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Turski tok jednom od najvažnijih arterija za snabdevanje Evrope gasom iz Rusije i rekao da bi partneri u regionu zbog toga trebalo da budu zahvalni Ankari, javlja agencija RIA Novosti iz Sočija, gde je u toku sastanak ruskog šefa države i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

„Turski tok, za razliku od svih drugih pravaca za snabdevanje našim ugljovodonicima, radi kako treba, radi ritmično, bez ikakvih kvarova“, rekao je Putin.

Pročitajte još

On je zahvalio Erdoganu što je rešio pitanje snabdevanja žitom iz Ukrajine i izrazio nadu u potpisivanje memoranduma o razvoju trgovinsko-ekonomskih veza.

Erdogan i Putin su najavili da će u fokusu njihovog razgovora u Sočiju biti pregovori o okončanju rata u Ukrajini, sporazum o izvozu ukrajinskog žita, situacija u Siriji i jačanje ekonomskih veza Moskve i Ankare.

Erdogan je na početku sastanka u Putinovoj rezidenciji na Crnom moru u Sočiju rekao da će njihovi pregovori pomoći „da se istakne uloga koju Turska i Rusija igraju u regionu“.

On je pregovore ocenio ključnim i rekao da ostatak sveta pažljivo posmatra kako će se oni odvijati.

„Danas su, naravno, oči sveta uprte u Soči. Oni to prate, pitaju se šta se razgovara i radi u Sočiju“, rekao je Erdogan.

Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via Reuters

Putin je zahvalio Erdoganu na pomoći u pregovorima o sporazumima o žitu, ističući njihov značaj mnogim državama širom sveta koje zavise od ruskog i ukrajinskog izvoza.

„To je akutno pitanje za mnoge zemlje u razvoju, koje se suočavaju sa velikim problemima sa hranom i đubrivom“, rekao je on.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će razgovori u Sočiju omogućiti Putinu i Erdoganu da razmotre primenu sporazuma o žitu.

Primenu sporazuma iz Istanbula nadgledaju zvaničnici Ukrajine, Rusije, Turske i UN, a isporuke žita prate ukrajinski brodovi, kako bi bezbedno prevazišli pretnju eksplozivnih mina u Crnom moru.

Ruski predsednik je napomenuo da je rusko-turska trgovina udvostručena u prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Taj porast je odraz sve većeg fokusa Moskve na veze sa Ankarom dok se suočava sa oštrim zapadnim sankcijama.

Putin je ponudio da se razgovara o situaciji u Siriji, a njegov portparol Dmitrij Peskov rekao je uoči sastanka da će Putin i Erdogan posvetiti pažnju i situaciju u Nagorno-Karabahu, navodi RIA Novosti.