Sastanak šefova diplomatije Britanije, Francuske, Nemačke i SAD nakon tri godine

Svet 05. feb 202120:021 komentar
Tolga AKMEN / AFP

Šefovi diplomatija Britanije, Francuske, Nemačke i SAD razgovarali su prvi put u gotovo tri godine na virtuelnom sastanku na kome su evropski saveznici pozdravili povratak Amerike u centar svetske politike pod predsednikom Džozefom Bajdenom.

Kako je saopštio britanski Forin ofis ministri spoljnih poslova tri evropske zemlje i državni sekretar SAD vode virtuelne razgovore o pitanjima koja uključuju Iran, Kinu, Mjanmar, klimatske promene i pandemiju koronavirusa.

Poslednji put su se glavni zvaničnici spoljnih poslova te četiri zemlje sreli u aprilu 2018. godine.

Razgovor državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, i ministara spoljnih poslova Britanije Dominka Raba, Nemačke Hajka Masa i Francuske Žan-Iva Le Driana održan je dan pošto je Bajden poručio američkim diplomatama u Stejt departmentu „Amerika se vratila, diplomatija se vratila“.

Bajden je napravio oštar zaokret u odnosu na politiku „Amerika na prvom mestu“ svog prethodnika bivšeg predsednika Donalda Trampa, po pitanjima kao što su klimatske promene i Rusija. Jedan od prvih Bajdenovih poteza kao predsednika je da vrati SAD u Pariski klimatski dogovor iz koga je Tramp povukao zemlju.

Bajden je juče rekao da su prošli dani kada se SAD povinuje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. On je rekao da će povući Trampovo naredjenje o povlačenju američkih trupa stacioniranih u Nemačkoj, i da će prekinuti podršku vojnoj ofanzivi Saudijske Arabije u Jemenu.

Britanija koja vodi G-7, grupu industrializovanih država ove godine treba da bude domaćin klimatske konferencije u novembru. Ona je pozdravila novi fokus SAD o saradjivanju sa svojim saveznicima širom sveta.

Komentari

Vaš komentar