Evropski desničari obećali prekomponovanje Evropske unije

Svet 03. dec 202322:08 7 komentara
Photo by Andreas SOLARO / AFP

Lideri evropskih stranaka krajnje desnice sastali su se u Firenci i obećali prekomponovanje Evropske unije posle izbora za Evropski parlament sledeće godine, pooštravanje pristupa migranata Uniji i ublažavanje klimatske politike kako bi se zaštitila radna mesta i industrija.

Stranke iz desetak zemalja sastale su se podstaknute prošlomesečnim izborima u Holandiji, na kojima je neočekivano pobedila antimigrantska Slobodarska stranka Gerta Vildersa.

„Naš cilj je da postanemo bar treća po veličini grupa u Evropskom parlamentu, iza desnog centra i socijalista, i da od nas zavise odluke“, rekao je potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini, koji je bio domaćin sastanka.

Krajnje desna grupa Identitet i demokratija sada je šesta po veličini u Evropskom parlamentu, iza liberalnih, zelenih i konzervativnih grupa, a trenutne ankete smeštaju je na četvrto mesto.

Javljajući se skupu u Firenci videolinkom, Vilders je rekao da se nada da bi njegov uspeh, „politički potres u Holandiji i Evropi“, mogao biti „početak talasa pobeda na nacionalnim izborima“ za saveznike sličnih stavova.

Vilders je pohvalio Salvinija, čelnika stranke Liga, kao inspiraciju i svog „italijanskog prijatelja broj jedan“.

Salvini se usprotivio odluci Evropske unije da od 2035. zabrani nove automobile koji ispuštaju ugljen-dioksid, a u tome ga je podržao jedan od lidera Alternative za Nemačku Tino Črupala, koji je pozvao na „završetak rata protiv automobila“.

Predsednik krajnje desne stranke Marin Le Pen Nacionalno okupljanje Žordan Bardela dobio je aplauz rekavši da Evropa ne može postati „hostel od pet zvezdica za Afriku“, povezavši masovnu imigraciju sa nasiljem i zločinima.

Bilo je manje jedinstva o drugim pitanjima, pa je Vilders osudio preterano javno trošenje, dok je Salvini govorio protiv budžetskih disciplinskih mera evrozone, a nemački i austrijski političari krajnje desnice kritikovali su politiku prema Ukrajini i Rusiji.

„Ukrajinci ne mogu dobiti ovaj rat, treba da ga zaustave“, rekao je Črupala, okrivivši sankcije Evropske unije protiv Rusije za potapanje nemačke ekonomije i pozivajući na obnavljanje uvoza ruskog gasa gasovodom Severni tok.

Salvini je rekao novinarima da je njegova stranka „jasno podržala svaku intervenciju u korist odbrane Ukrajine činjenicama, glasovima i novcem“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare