Satelitski snimci pokazuju teško oštećenu vazdušnu bazu na Krimu

Svet 11. avg 202210:25 > 10:25 113 komentara
Reuters/ Planet Labs PBC

Satelitski snimci pokazuju teško oštećenu vazdušnu bazu na Krimu i nekoliko uništenih ruskih borbenih aviona, posle eksplozije koja se dogodila ranije ove nedelje, objavo je BBC.

Pročitajte još:

U bazi Saki u zapadnom delu Krima u utorak se desilo više eksplozija, a poginula je jedna osoba.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad, ali novi dokazi sugerišu mogućnost da se radilo o ciljanom napadu.

Snimci američkog Planet Labsa pokazuju velika područja spaljene zemlje posle požara koji su izbili nakon eksplozija. Čini se da su glavne piste u bazi netaknute, ali i da je najmanje osam aviona oštećeno i uništeno, s nekoliko jasno vidljivih kratera.

Većina ih je u posebnom delu baze gde je veliki broj aviona bio smešten na otvorenom – daleko od zaklona hangara.

Reuters/ Planet Labs PBC

Slike „pre i posle“ iz Planet Labsa prva su nezavisna potvrda da je baza oštećena. Do sada je bilo malo pojedinosti o razmerama uticaja eksplozija. Međutim, još je nejasno kako je došlo do eksplozija i kojim oružjem je baza napadnuta.

Rusija tvrdi da je eksplozije izazvala municija koja je eksplodirala u skladištu, a Ukrajina, koja nije preuzela odgovornost, sugeriše da bi za eksplozije mogli biti krivi neoprezni ruski vojnici.

„Mislim da su ruski vojnici u bazi zanemarili vrlo jasno poznato pravilo: ne puši na opasnim mestima“, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Ukrajinske vazdušne snage objavile su da je desetak ruskih ratnih aviona uništeno, dok Rusija negira da je bilo koji od njih oštećen.

Sve vesti o dešavanjima u Ukrajini možete pratiti na stranici Rat u Ukrajini.