Saučešća povodom smrti princa Filipa stižu iz celog sveta

Svet 09. apr 202117:09 > 17:18
Izvor: AP Photo/Matt Dunham

Brojne izjave saučešća stižu povodom smrti princa Filipa iz Velike Britanije i sveta, uz odavanje počasti čoveku koji je posvetio dugi vek u službi svoje zemlje.

Saučešća povodom smrti princa Filipa, vojvode od Edinburga su iz sveta uputili, između ostalih, premijeri Kanade, Irske, Izraela i Indije, nemački predsednik, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da je princ Filip bio čovek „ubeđenja i principa“, voljen zbog svog osećanja dužnosti prema drugima.“Sećaćemo ga se sa ljubavlju kao stuba u životu naše kraljice“ Elizabete Druge, koja je takođe šefica države Kanade.

Indijski premijer Narendra Modi odao je počast preminulom princu Filipu.

„Moje misli upućene su britanskom narodu i kraljevskoj porodici“, napisao je Modi na Tviteru „imao je izuzetnu karijeru u vojsci i bio je u prvom planu u brojnim društvenim inicijativama. Nek počiva u miru“, napisao je indijski premijer, prenosi agencija Frans pres.

Irski premijer Majkl Martin rekao je da je rastužen zbog smrti princa Filipa i da su misli i molitve irskog naroda upućene kraljici Elizabeti Drugoj i britanskom narodu.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da će princ Filip ostati zapamćen kao neko ko je pomogao u borbi protiv nacističke tiranije. Rekao je da je imao zadovoljstvo da lično iskusi duhovitost princa Filipa na sastancima u Londonu i Berlinu.

„Mi Nemci žalimo za izuzetnom ličnošću koja je dala važan doprinos u pomirenju naših nacija posle strahota Drugog svetskog rata. Kao član Kraljevske ratne mornarice princ Filip se borio za oslobađanje Evrope od nacističkog terora. Njegov doprinos demokratiji i miru će ostati u našem sećanju“, napisao je Štajnmajer u poruci saučešća kraljici Elizabeti Drugoj i britanskom narodu.

I nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas odao je priznanje princu Filipu za njegov dug život u službi svoje zemlje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je saučešće kraljici Elizabeti Drugoj, kraljevskoj porodici i britanskom narodu za smrt supruga princa Filipa i rekao da će za njim žaliti u Izraelu i u svetu.

Bivši američki predsednik Džordž Buš pohvalio je posvećenost princa Filpa vrednim pitanjima i društvu u saopštenju izdatom u svoje ime i u ime svoje supruge Laure.

„On je predstavlajo Ujedinjeno Kraljevstvo sa dostojanstvom i doneo neograničenu snagu i podršku kraljici. Laura i ja imamo sreće da smo imali priliku lično da uživamo u njegovom šarmu i duhovitosti i znamo koliko će svima nedostajati“, rekao je Buš.

Francuski ministar za Evropu Kleman Bon je u Tviter poruci napisao da je „Princ Filip bio velika figura veka u Ujedinjenom Kraljevstvu“ i da upućuje misli i prijateljstvo britanskom narodu.

„Bivši britanski premijer Toni Bler pohvalio je ulogu princa Filipa kao bračnog pratioca kraljice, kao i njegov dobrotvorni rad, prenosi agencija AP.

Bler je rekao da je princ Filip, poznat i kao vojvoda od Edinburga, bio čovek koji je bio ispred svog vremena u borbi za zaštitu životne okoline, za versko pomirenje i stvaranje programa za pomoć mladima.

„Naša cela nacija će biti ujedinjena u tuzi zbog odlaska princa Filipa. On će prirodno najviše biti priznat kao izuzetna i pouzdana podrška kraljici tokom toliko godina. Medjitim on treba da ostane zapamćen i slavljen u svom ličnom svojstvu kao čovek sa dalekovidošću, odlučnošču i hrabrošću“, napisao je Bler, prenosi agencija AP.

Britanski poslanici biće pozvani da skrate uskršnju pauzu da bi održali sednicu na kojoj će da odaju počast preminulom princu.

Komentari

Vaš komentar