Saučesnik za ubistvo novinarke Ane Politkovske „otkupio u krvi“ zatvorsku kaznu

Svet 27. mar 202411:38 7 komentara
AFP/ Natalia KOLESNIKOVA

Profesorka FPN u penziji Snježana Milivojević kazala je, govoreći o napadima na novinare u Srbiji, da se demokratija urušava u mnogim zemljama i da je čak, recimo, saučesnik za ubistvo ruske novinarke Ane Politkovske "otkupio u krvi" na ratištu u Ukrajini svoju zatvorsku kaznu.

„On je na frontu otkupio svoju 20-ogodišnju kaznu zatvora za ubistvo novinarke“, kazala je Milivojević.

Naime, advokat ruskog predsednika izjavio je da je Vladimir Putin krajem prošle godine pomilovao bivšeg policajca osuđenog na zatvor zbog uloge u ubistvu Ane Politkovske, zato što se priključio ruskim snagama u borbama u Ukrajini.

Sergej Hadžikurbanov osuđen je na 20 godina zatvora zbog uloge u ubistvu Politkovske 2006. godine.

PROČITAJTE I:

„Saznao sam od njegovih bližnjih da mu je na početku specijalne vojne operacije ponuđen ugovor da u njoj učestvuje. On je to učinio i, kada je ugovor završen, on je pomilovan ukazom predsednika“, rekao je advokat Aleksej Mihalčik.

Prema advokatu Mihalčiku, Hadžikurbanov je trebalo da odslužuje kaznu do 2030. godine, ali mu je ponuđen ugovor u zamenu za pomilovanje za učestvovanje u jedinici ruskih specijalnih snaga.

Desetine hiljada ruskih zatvorenika potpisalo je takve ugovore sa vojskom ili paravojnim grupama kao što je bila Vagner, pisala je ranije agencija Frans pres.

Ana Politkovska rođena je 30. avgusta 1958, a ubijena je 7. oktobra 2006. godine. Bila je novinarka i aktivistkinja za ljudska prava, koja je izveštavala o političkim i društvenim događajima u Rusiji, posebno o ratu u Čečeniji.

Ubijena je u liftu svog stambenog bloka u atentatu koji je privukao veliku pažnju međunarodne javnosti.

U junu 2014. godine petorica muškaraca osuđena su na zatvorske kazne zbog ubistva, ali je ostalo nejasno ko je naručio ili platio njeno ubistvo.

Pogledajte gostovanje Snježane Milivojević u emisiji „Iza vesti“:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare