Saudijska Arabija oborila 10 bespilotnih letelica iz Jemena

Svet 19. jun 202121:55 komentara
BANDAR AL-JALOUD / Saudi Royal Palace / AFP

Saudijska odbrana je oborila 10 bespilotnih letelica koje su pobunjenici poslali iz Jemena, izvestila je zvanična novinska agencija, pozivajući se na vojnu koaliciju koja se pod saudijskom komandom bori protiv pobunjenika u toj susednoj zemlji, u kojoj je danas u borbama poginulo pedesetak ljudi.

Po saudijskoj agenciji SPA, deset bespilotnih letelica poslato je prema jugu Saudijske Arabije, od kojih su tri letele ka vojnim objektima.

„Operacije presretanja bile su uspešne“, navodi se u saopštenju koalicije koja je dodala da su bespilotne letelice nosile eksploziv, a sedam je oboreno već u vazdušnom prostoru Jemena.

Pobunjenici su danas potvrdili da su lansirali jednu takvu letelicu na vazduhoplovnu bazu Saudijske Arabije.

Izaslanik UN za sukob u Jemenu, Martin Grifits, u utorak je u Savetu bezbednosti UN priznao neuspeh svoje trogodišnje misije da okonča smrtonosni rat u toj zemlji: „Sa dubokim žaljenjem izveštavam danas da (zaraćene) strane još nisu prevazišle međusobne razlike“, rekao je on.

Saudijska Arabija predvodi vojnu koaliciju koja interveniše u Jemenu još od 2015. godine, podržavajući Vladu u borbi protiv pobunjeničkog islamističkog pokreta Huti koji ima podršku Irana.

Jemenski pobunjenici zato često napadaju saudijsku teritoriju. Rijad je početkom marta objavio da je bespiltona letelica pogodila veliku naftnu luku i da je balistička raketa gađala postrojenja naftnog giganta „Aramko“.

Huti koji kontrolišu sever Jemena i glavni grad Sanu, pregovore o prekidu vatre uslovljavaju obustavljanjem saudijske blokade njihove zemlje.

Po humanitarnim organizacijama, rat u Jemenu je odneo desetine hiljada života. Više od dve trećine od 30 miliona stanovnika zavisi od međunarodne pomoći, a izloženi su epidemijama i gladi. Po UN, to je najgora humanitarna kriza sada u svetu.