Savetnici SZO od Kine traže realne podatke o kovidu

Svet 03. jan 202317:08 1 komentar
REUTERS/Casey Hall

Vodeći naučnici koji savetuju Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) poručili su na sastanku u utorak da žele da dobiju realniju sliku o situaciji s kovidom-19 od kineskih stručnjaka.

SZO je pozvao kineske naučnike na zatvoreni virtuelni sastanak s tehničkom savetodavnom grupom o evoluciji virusa kako bi prezentovali podatke o varijantama koje cirkulišu zemljom. Sastanak nije otvoren za javnost i medije.

POVEZANE VESTI

Kina je u decembru 2022. ukinula politiku nultog kovida i od tada se zaraza naglo širi premda su zvanični podaci oskudni.

„Želimo realniju sliku onoga što se zaista događa“, rekla je profesorka Marion Kopmans, holandska virološkinja i članica SZO odbora.

U izjavi za Rojters pre sastanka rekla je da neki podaci iz Kine kao što su brojevi hospitalizovanih „nisu jako pouzdani“.

„U interesu je same Kine da objavi pouzdanije informacije“, dodala je.

Profesor Tulio de Oliveira, južnoafrički naučnik čiji je tim detektovao niz novih varijanti virusa, rekao je pre sastanka da bi „naravno“ bilo dobro dobiti više informacija iz Kine, ali i da se to odnosi na celi svet.

Podaci o sekvenciranju iz Kine datih GISAID-u pokazali su za sada da tamo cirkulišu varijante omikrona, u skladu s dominantnim varijantama u ostatku sveta.

Kopmans i kolege očekuju da će razgovarati o sličnim informacijama na sastanku SZO u utorak sa naučnicima Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kopmans je rekla da su do sada videli samo „mali deo“ sekvenciranih kineskih slučajeva, oko 700, i pozvala da se uspostavi globalna mreža za praćenje evolucije koronavirusa.