Savetnik Rusije pri UN u Ženevi podneo ostavku zbog rata u Ukrajini

Svet 23. maj 202216:39 > 16:41 18 komentara
REUTERS/Maxim Shemetov

Savetnik Rusije pri UN u Ženevi Boris Bondarev podneo je ostavku zbog "krvavih, besmislenih i apsolutno bespotrebnih" borbi u Ukrajini, što ga čini najvišim ruskim diplomatom koji se povukao zbog rata.

U pismu ostavke Bondarev je kazao da je video „različite zaokrete“ spoljne politike svoje zemlje tokom 20-godišnje karijere, „ali nikad se nisam toliko stideo svoje zemlje kao 24. februara“, kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, prenosi BBC.

Nazvavši nivo „laži i neprofesionalizma“ u ruskom ministarstvu spoljnih poslova „katastrofalnim“, on je naveo da je rat ruskog predsednika Vladimira Putina „ne samo zločin protiv ukrajinskog naroda, već, možda, i najozbiljniji zločin protiv ljudi u Rusiji“.

„Oni koji su započeli ovaj rat samo žele jedno – da ostanu na vlasti zauvek, da žive u pompeznim, neukusnim palatama, jedre na jahtama koje mogu da se uporede po tonaži i ceni sa celom ruskom mornaricom, da uživaju u neograničenoj moći i potpunoj nekažnjivosti. Da bi to postigli, spremni su da žrtvuju onoliko života koliko bude potrebno. Hiljade Rusa i Ukrajinaca su već umrle zbog toga“, napisao je Bondarev u pismu ostavke.

Šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova je optužio za degradaciju sistema informisanja i diplomatije.

„Za 18 godina, on je od profesionalca i obrazovanog intelektualca, kojeg su mnoge naše kolege veoma cenile, postao osoba koja stalno daje konfliktne izjave i preti svetu (i Rusiji takođe) nuklearnim oružjem. Danas, Ministarstvo spoljnih poslova nema veze sa diplomatijom, već sa ratnim huškanjem, lažima i mržnjom. Služi interesima svega nekolicine ljudi, čime doprinosi daljoj izolaciji i degradaciji moje zemlje. Rusija više nema saveznike, i nikoga ne može da krivi osim svoje loše vođene i bezobzirne politike“, napisao je on.

U martu je Putinov specijalni izaslanik za odnose sa međunarodnim organizacijama za održivi razvoj Anatolij Čubais podneo ostavku zbog rata, i pre Bondareva, on je bio najznačajniji zvaničnik Kremlja koji je to učinio.

Čubais nije tada samo napustio svoju službu, već i Rusiju takođe.

Više o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari (18)

Vidi sve komentare