Scene kataklizme u Nemačkoj, nepoznata sudbina više od hiljadu ljudi

Svet 16. jul 202119:11 > 20:55 41 komentara

Broj nastradalih u poplavama koje su u sredu pogodile Nemačku popeo se na 106, saopštili su nadležni. U susednoj Belgiji stradalo je najmanje 20 osoba. Zbog prekida komunikacionih veza više od 1.200 osoba vodi se kao nestalo.

Posle poplava koje nisu zabeležene u poslednjih 100 godina broj žrtava raste iz dana u dan. Materijalna šteta je ogromna, a spasioci još nisu stigli do svih ugroženih područja na zapadu Nemačke. Do nekih mesta moguće je stići samo helikopterima.

povezane vesti

„Sada je važno da se ukloni voda, kako bi se smanjio pritisak na brane. Brane su stabilne, ali nova kiša bi napravila ozbiljan problem“, kaže portparol vatrogasaca Danijel Švarc.

Brze vodene bujice poplavile su čitave gradove i sela u zapadnoj i južnoj Nemačkoj, uzrokujući urušavanje zgrada i ostavljajući stanovnike zarobljene, piše CNN.

Srušeno je više stotina stambenih objekata i oštećeno je desetine mostova. Telekomunikacije i snabdevanje strujom su u pogođenim oblastima u prekidu.

„Ovo je kao kad vam izvuku tepih ispod nogu: Ako ste videli ovaj prelepi grad ranije, sad izgleda kao posle rata“, kaže jedna od ugroženim u poplavama Sabine Prajser Marijan.

Sudbina više od hiljadu ljudi je nepoznata, ali je već sada vidljivo da će za otklanjanje posledica stihije biti potrebni meseci.

„Ovo su užasni dani za ljude u poplavljenim područjima. Još uvek ne znamo broj, ali biće ih mnogo, neki su stradali u podrumu kuća, neki kao vatrogasci koji pokušavaju da druge odvedu na sigurno“, kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

INA FASSBENDER / AFP
Bernd LAUTER / AFP
INA FASSBENDER / AFP
INA FASSBENDER / AFP
REUTERS/Staff
REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay
Tanjug / TV7/dpa via AP
REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay
Tanjug / AP, Martin Meissner
REUTERS/Leon Kuegeler
REUTERS/Staff
Belgija, Lijež, poplave Belgija, Lijež, poplave
AP Photo/Valentin Bianchi
REUTERS/Wolfgang Rattay
Tanjug / AP, Michael Probst
Tanjug / Harald Tittel/dpa via AP

U susednoj Belgiji takođe ima žrtava. Ima srušenih kuća, putevi su razoreni, a bujica je prevnula i jedan voz.

„Ovu radnju sam otvorio pre tri godine. Celu sam je renovirao, preživeli smo doba korone, pa se nadamo da ćemo i sad jednom stati na noge“, kaže mali preduzetnik iz Belgije.

„Pamtim poplave iz 1957. To je bilo ništa u poređenju sa ovim“, ističe stanovnik Liježa.

U Nemačkoj je još uvek najmanje 114 hiljada domaćinstava bez električne energije. U pogođenim područjima ne rade ni mobilne mreže ni internet, a poremećen je i železnički saobraćaj.

Razmere štete i ukupan broj žrtava ove katastrofe još nije poznat.