Sebastijan Kurc se u utorak suočava sa glasanjem o nepoverenju

Svet 09. okt 202116:424 komentara
Reuters/Lisi Niesner

Uprkos činjenici da se austrijski kancelar Sebastijan Kurc u utorak suočava sa izglasavanjem nepoverenja, njegovi koalicioni partneri Zeleni i dalje nastoje da osiguraju podršku za budžet.

„Uprkos krizi zbog koje bi mogla da padne vlada, ništa ne stoji na putu za donošenje budžeta“, rekao je vicekancelar i lider Zelene stranke Verner Kogler u subotu.

Povezane vesti

Važni projekti, poput širenja javnog prevoza, finansiranja dodatnih mesta u vrtićima, digitalizacije škola i nabavke vakcina protiv koronavirusa, zavise od budžeta, rekao je Kogler.

„Imamo odgovornost, pa idemo to da rešimo“, dodao je.

U utorak će se na posebnoj sednici parlamenta glasati o nepoverenju kancelaru Kurcu. Njegov kabinet je pod istragom zbog finansijskih malverzacija, ali Kurc odbacuje optužbe i odbija da odstupi.

Međutim, Kurc bi u utorak mogao da bude izbačen iz kabinet. Čak i Zeleni, njegovi koalicijski partneri, smatraju da kancelar (35) ne bi trebalo da ostane na dužnosti i traže njegovu ostavku.

Sve oči sada su uprte u austrijske socijaldemokrate. Veruje se da razmatraju pregovore o koaliciji sa još tri stranke, uključujući kontroverznu desničarsku Slobodarsku stranku Austrije (FPO).

Da bi se to dogodilo, socijaldemokrate bi trebalo da ponište svoju javnu obavezu, po kojoj ne rade sa FPO na saveznom nivou.

Čini se da je liderka socijaldemokrata Pamela Rendi-Vagner signalizirala tu opciju kada je za državnu televiziju ORF rekla da „vanredne situacije zahtevaju vanredne mere“.

Rendi-Vagner je opisala savez četiri stranke – socijaldemokrata, Zelenih, liberalne stranke NEOS i Slobodarske stranke Austrije kao „malo verovatan, ali moguć“.

„Lider FPO Herbert Kikl, glasni protivnik vakcinacije protiv koronavirusa, sigurno neće postati ministar zdravlja“, rekla je Rendi-Vagner, dodajući da će biti spremna da postane kancelarka ukoliko Kurc bude smenjen.

Ostale austrijske političke stranke takođe vode pregovore o potencijalnim alternativnim koalicijama, kako bi se izbeglo održavanje prevremenih izbora.

Komentari

Vaš komentar