Šef CIA očekuje se u Parizu u pokušaju da pokrene nove pregovore o primirju u Gazi

Svet 24. maj 202412:56 0 komentara
REUTERS/Julia Nikhinson/File Photo

Šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns očekuje se danas ili sutra u Parizu da pokuša ponovo da pokrene razgovore sa Izraelom o primirju u Gazi, saznaje agencija Frans pres od zapadnog izvora bliskom tom pitanju.

Izrael je juče dao zeleno svetlo za nastavak pregovora sa ciljem oslobađana talaca koji se drže u Gazi. Pregovori o primirju koji se vode posredno sa palestinskim islamističkim Hamasom mesecima ne daju rezultate.

Zapadni izvor je potvrdio delimično informacije koje su ranije objavili američki mediji.

Prema američkom sajtu Aksios, šef CIA Vilijam Berns treba „narednih dana“ da dođe u Evropu da se sastane sa šefom Mosada, izraelskom tajnom službom, premijerom Katara u naporu da ponovo pokrene pregovore.

Prema Njujork tajmsu nije sigurno da će katarski i egipatski pregovarači direktno učestvovati u predviđenim pregovorima između Bernsa i njegovog izraelskog kolege Davida Barnee.

Krajem januara Berns i visoki zvaničnici Egipta, Katara i Izraela su se pema izveštajima već sreli u Parizu da razgovaraju o sporazumu o primirju u ratu u Gazi.

Početkom maja indirektni pregovori između Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katara, Egipta i SAD nisu postigli sporazum o primirju povezanim sa oslobađanjem talaca i palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

Rat je počeo 7. oktobra upadom Hamasa na jug Izraela kada je ubijeno više od 1.170 ljudi i oteto više od 250 talaca. Kao odgovor Izrael je pokrenuo razornu ofanzivu u pojasu Gaze gde je do sada poginulo najmanje 35.800 ljudi, prema podacima ministarstva zdravlja Hamasa koji je na vlasti na toj palestinskoj teritoriji od 2007. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!