Šef CIA o Putinovoj stratregiji za pobedu u Ukrajini

Svet 26. feb 202317:52 > 19:36 20 komentara
SAUL LOEB / AFP

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns ocenio je da ruski predsednik Vladimir Putin, suočen sa teškoćama svoje vojske u Ukrajini, zna da za sada ne može da dobije rat, ali je uveren da će konačnu pobedu ipak on odneti.

Pročitajte još:

„Putin, po mom mišljenju, danas misli da ne može odmah da pobedi, ali ne može sebi da priušti poraz“, izjavio je Berns za američku televizijsku mrežu Si Bi Es (CBS).

Prema njegovim rečima, Putin je potpuno odlučan i previše samouveren u svoju sposobnost „iscrpljivanja Ukrajine“.

I umesto da razmišlja o izlazu, ruski predsednik „istrajava“, rekao je Berns koji je nekada bio američki ambasador u Moskvi.

Berns je u istom intervjuu izrazio zabrinutost zbog sve veće vojne saradnje Moskve i Teherana.

Prema njegovim rečima, Rusija razmatra da pomogne Iranu u njegovom raketnom programu i da mu isporuči borbene avione.

Berns je dodao da se ta vojna saradnja ubrzava jer su Iranci već Rusima isporučili bespilotne letelice koje su korišćene u ratu u Ukrajini.

On je izrazio uverenje i da Kina razmišlja o snabdevanju oružja Rusiji za rat u Ukrajini, ali SAD nemaju indikacije da je takva odluka doneta u Kini.

„Uvereni smo da kinesko rukovodstvo razmatra isporuku smrtonosne opreme“ Rusiji, rekao je Berns.

Berns je dodao da za sada SAD ne znaju da li je doneta konačna odluka o tome, niti ima dokaze da je neko oružje isporučeno Rusiji.

SAD već nedelju dana optužuju Kinu da razmatra isporuku oružja Rusiji kako bi podržala njenu ofanzivu u Ukrajini, što Peking negira.

Američki mediji su preneli da bi se ta isporuka odnosila na bespilotne letelice i municiju.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da SAD ostaju „budne“ i potvrdio upozorenje Vašingtona Pekingu o posledicama ukoliko dođe do kineskog snabdevanja Rusije oružjem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare