Šef grčke obaveštajne službe podneo ostavku zbog procedure za nadzor

Svet 05. avg 202215:593 komentara
Aris Messinis / AFP

Šef grčke obaveštajne službe i generalni sekretar kabineta premijera podneli su ostavke, zbog nepoštovanja procedure za nadzor.

Kabinet premijera je saopštio da je prihvatio ostavke direktora Nacionalne obaveštajne službe Panajotisa Kontoleona i generalnog sekretara Grigorisa Dimitrijadisa.

Kontoleon je ostavku podneo „nakon nekorektnih postupaka uočenih u proceduri za legalni nadzor“, saopštio je kabinet premijera, bez detalja o tome koje procedure nisu pravilno sprovedene i ko je bio pod merama za nadzor.

Prema zakonu Grčke, svaki nadzor vrši se po nalogu tužioca.

Kabinet nije naveo zašto je Dimitrijadis podneo ostavku. Zvaničnik vlade, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da njegova ostavka ima veze sa „otrovnom atmosferom koja je nastala oko njega“. Dodao je da Dimitrijadisova ostavka „nema nikakve veze sa (kompjuterskim softverom za nadzor) Predatorom“.

Prošle nedelje, lider opozicione socijalističke partije PASOK Nikos Andrulakis podneo je tužbu grčkom vrhovnom sudu, navodeći da je neko pokušao da mu Predatorom prisluškuje mobilni telefon.

Andrulakis, koji je i član Evropskog parlamenta, rekao je da ga je o tom pokušaju obavestila služba za informatičku bezbednost EP, nekoliko dana pre nego što je podneo tužbu.

U aprilu, grčki ekonomski novinar Tanasis Kukakis izjavio je da ga je grupa za digitalna prava Sitizen lab (Citizen Lab) obavestila da je njegov telefon bio meta Predatora od jula do septembra prošle godine. Odbor za zaštitu novinara zatražio je „brzu i temeljnu istragu kako bi se utvrdilo ko je organizovao nadzor, i kako bi on odgovarao“.

Komentari

Vaš komentar