Šef grupe Vagner: Žestoke borbe vode se u Bahmutu

Svet 05. feb 202314:225 komentara
REUTERS/Yan Dobronosov

Žestoke borbe vode se u severnim delovima grada Bahmuta, žarišta rata na istoku Ukrajine, rekao je šef paravojne grupe Vagner.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je stanje sve „složenije“ zbog učestalih ruskih napada iz vazduha.

Šef paravojne ruske grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, čiji ljudi su na prvoj liniji fronta, rekao je danas da se „žestoke borbe vode u severnim kvartovima (Bahmuta) za svaku ulicu, svaku kuću, svako stepenište“.

„Ukrajinske oružane snage se ne povlače već se bore do poslednjeg čoveka“, napisao je on na Telegramu.

Ruska vojska, potpomognuta plaćenicima paravojne grupe Vagner pokušava od leta da zauzme taj grad na istoku Ukrajine koji je velikim delom uništen i pretvoren u tvrđavu gde se dve strane bore uz teške gubitke.

Moskva je ostvarila mali teritorijalni napredak u toj zoni, i zauzela grad Soledar na severu, a nedavno i selo Blagodatne.

Generalštab ukrajinske vojske potvrdio je da se nastavljaju borbe i artiljerisjki napadi na više mesta na istoku gde su, po regionalnim vlastima, poginula četiri civila, a 11 je ranjeno u poslednja 24 časa.

Pet osoba je danas ranjeno u dva ruska napada na centar Harkova, drugog po veličini grada Ukrajine, gde su pogođene stambene zgrade i jedna visokoškolska ustanova, rekao je šef regionalne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov.

U Bahmutu novinari Frans presa danas su prisustvovali liturgiji koja je zbog borbi bila u podrumu crkve s dvadesetak vernika medju kojima i dva ukrajinska vojnika.

Zelenski je sinoć rekao da su ruske trupe u ofanzivi i u Ugledaru i , mestu koje je osloodjeno od Rusa u ukrajinskoj kontraofanivi 2022. godine.

Ali sada „okupator mobiliše sve više svojih snaga da uništi našu odbranu“, rekao je sinoć Zelenski u redovnoj večernjoj poruci narodu.

Kijev koji strahuje od novog velikog ruskog napada, s nestrpljenjem čeka isporuku oružja koje je obećao Zapad, posebno teških tenkova i raketa dužeg dometa.

Komentari

Vaš komentar