Šef kabineta Zelenskog: Ruska privreda će biti uništena ograničenjem cena nafte

Svet 03. dec 202211:1050 komentara
Izvor: Reuters/Vasily Fedosenko/File Photo

Ruska privreda će "biti uništena" skorim uvođenjem ograničenja cena nafte iz te zemlje na 60 dolara po barelu, prema dogovoru koji su postigle zemlje EU, G7 i Australija, rekao je predstavnik ukrajinskog predsedništva.

„Postižemo uvek naš cilj i ruska privreda će biti uništena i platiće, biće odgovorna za sve svoje zločine“, napisao je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

Povezane vesti

On je dodao da je trebalo da se ograniči cena nafte na 30 dolara za barel da bi se Rusija „brže uništila“.

Članice Evropske unije postigle su juče sporazum o ograničavanju cene ruske nafte na 60 dolara za barel, što je ključni korak u skopu zapadnih sankcija, čiji je cilj da se svetsko tržište preuredi tako da njene cene ne divljaju i da se Rusiji oteža finansiranje njenog rata protiv Ukrajine.

Ograničenje cene na 60 dolara po barelu su prihvatili i G7 i Australija.

Ruska ambasada u SAD: Ograničenjem cene nafte preoblikuju se principi slobodnog tržišta

Ograničenje cene ruske nafte, koji su uveli SAD i njihovi partneri, u praksi znači da će osnovni principi slobodnog tržišta biti preoblikovani, saopštila je ambasada Rusije u Vašingtonu.

Primili smo k znanju arogantne tvrdnje američke administracije vezane za dogovor sa njenim partnerima o ozloglašenom ograničenju cena ruske nafte, saopštila je ambasada, prenosi agencija TASS.

„Stratezi u Vašingtonu, koji se kriju iza uzvišenih slogana o obezbeđenju energetske bezbednosti za zemlje u razvoju, ćute o činjenici da trenutna neravnoteža na energetskim tržištima proizilazi iz njihovih loše koncipiranih akcija. Pre svega je uvođenje sankcija protiv Rusije i zabrane uvoza energenata iz naše zemlje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „kolektivni Zapad“ pokušava da reši probleme koje je sam stvorio i da se zapravo radi o „preoblikovanju osnovnih principa slobodnog tržišta“.

Ruske diplomate navode da će ovakvi koraci neizbežno imati za rezultat još veću neizvesnost i nametanje viših cena sirovinama i dodaju da od sada nijedna zemlja neće biti imuna na uvođenje svih vrsta „ograničenja“ na svoj izvoz iz političkih razloga.

„Bez obzira na trenutno poigravanje s opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvereni smo da će se nastaviti tražnja za ruskom naftom“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar