Šef luganske vojne uprave: Mrtvačnice pune, prave se nova groblja

Svet 12. apr 202219:45 3 komentara
REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Šef luganske regionalne vojne uprave Serhij Hajdaj rekao je da su mrtvačnice u nekoliko gradova u toj oblasti pune, da ima restrikcija struje, a ponegde je nema uopšte.

Hajdaj je na svom Telegram nalogu kazao da se tela nalaze i po podrumima u regionu. U pauzama granatiranja, volonteri ih skupljaju i sahranjuju na „novooznačenim mestima“, jer je pristup grobljima nemoguć, prenosi CNN.

Povezane vesti

Oblast oko Sjeverodonjecka, koja je konstantno već nedeljama na meti granatiranja, najgore je pogođena.

„U Sjeverodonjecku, regionalna vojna uprava je organizovala nova mesta za sahranjivanje na relativno bezbednim mestima. Rake se kopaju uz pomoć traktora, a grobovi su klasifikovani u registru. Svaka ubijena ili preminula osoba se prirodno sahranjuje u odvojenom grobu, a za 48 dana rata bilo je oko 400 sahrana“, napisao je Hajdaj.

Dodao je da su nova mesta za sahranjivanje organizovana i u Lisičansku, gde se ubijeni i preminuli sahranjuju u zajedničkim grobnicama.

„Situacija je teška i u Popasni i Rubižnji. Zbog toga što su Rusi delimično okupirali gradove, uklanjanje tela je nemoguće, sami stanovnici organizuju sahrane na poljanama u stambenim oblastima. Zbog granatiranja, u određenim oblastima, tela ostaju da leže na ulicama“, naveo je Hajdaj.

Kazao je i da je danas iz regiona Luganska evakuisano više od 300 ljudi, ali da je „oko 90.000 ljudi i dalje u skloništima, svaki dan iz pozivamo da odu“.

Dodao je da je prošlonedeljni napad na železničku stanicu u Kramatorsku odvratio od dalje evakuacije.

Hajdaj je kazao da su vlasti uspele da dopreme nekoliko tona humanitarne pomoći.

Sve vesti u vezi sa Ukrajinom čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare