Šef NATO ponovo pozvao Erdogana da ukine veto na Švedsku

Svet 04. jun 202318:57 6 komentara
Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da ukine veto na prijem Švedske, koja je "ispunila svoje obaveze" i da potvrdi njeno članstvo u Alijansi "što je pre moguće".

Stoltenberg je pozdravio „produktivan sastanak“ sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a u Turskoj boravi od subote kada je prisustvovao inauguraciji Erdogana koji je započeo novi petogodišnji mandat.

Turska već 13 meseci blokira ulazak Švedske u Atlantski savez, zamerajući joj popustljivost prema kurdskim aktivistima koji žive na njenom tlu.

Stoltenberg je rekao da je „vreme“ da članstvo Švedske bude potvrđeno pre samita Alijanse u Viljnusu 11. i 12. jula.

Šef NATO je najavio stvaranje „stalnog mehanizma“ između NATO i Turske i da će o tome biti reči naredne nedelje.

„Članstvo Švedske u NATO će ojačati njenu bezbednost, ali će i Tursku učiniti jačom“, rekao je Stoltenberg i ponovio da bi pristupanje Švedske trebalo da bude što je pre moguće.

Turska i Mađarska su jedine članice NATO koje nisu ratifikovale prijem Švedske posle odobrenja Finskoj, koja je nedavno postala članica NATO.

Pročitajte još

U Stokholmu je danas, uprkos negodovanju Turske, odobren skup protiv Erdogana u organizaciji Saveza protiv NATO u kojoj se nalazi grupa podrške kurdskim snagama u Siriji.

Stoltenberg je ocenio da je sloboda okupljanja srž demokratskih vrednosti, ali je dodao da se ne sme dozvoliti da „pobede demonstranti koji su protiv ulaska Švedske u NATO“.

Švedska je ispunila ključni zahtev Ankare jer je nedavno njen parlament usvojio zakon kojim se zabranjuju aktivnosti povezane s ekstremističkim grupama. Tamošnje vlasti su tada rekle da su ispunile sve zahteve Turske.

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prošle nedelje da je došlo vreme da Turska i Mađarska ratifikuju njen prijem u NATO.

Šef NATO je na konferenciji za novinare posle sastanka sa Erdoganom zahvalio Turskoj što je odgovorila na zahtev o slanju pojačanja na sever Kosova.

Tursko Ministarstvo odbrane u subotu je saopštilo da planira da pošalje svoje snage na Kosovo u nedelju i ponedeljak kao odgovor na zahtev NATO da se pridruži mirovnim snagama Kfora posle nemira na severu Kosova.