Šef ruskih snaga u Siriji razgovarao s kurdskim komandantom o pretnjama Turske

Svet 29. nov 202200:001 komentar
Izvor: Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Šef ruske vojske u Siriji sastao se sa komandantom tamošnjih kurdskih snaga povodom pretnji Turske da će ponovo upasti sa vojskom na sever Sirije, rekao je portparol Kurda a prenela je i jedna arapska TV stanica.

Portparol Sirijskih demokratskih snaga koje prevode Kurdi Siamand Ali potvrdio je agenciji Asošiejted pres da se general-pukovnik Aleksandar Čajko sastao juče sa kurdskim komandantom Mazlumom Abdijem na severoistoku Sirije i dodao da mu nisu poznati detalji razgovora.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je pre nekoliko dana da će narediti kopnenu invaziju severne Sirije radi uništenja kurdskih naoružanih grupa, nakon što je 3. novembra u eksploziji u centru Istanbula poginulo šestoro ljudi a desetine su ranjene.

Rusija je pozvala na smanjivanje tenzija duž tursko-sirijske granice.

Turska je prošle sedmice izvela čitav niz vazušnih napada po navodnim položajima naoružanih Kurda na severu Turske i Iraka, u znak odmazda za bombaški napad u Istanbulu za koji Ankara okrivljuje Kurdske grupacije.

Te grupacije su porekle svaku odgovornost za napad i tvrde da u turskim bombardovanjima stradaju civili i da ona ugrožavaju borbu protiv organizacije Islamska država.

Prema izveštajima libanske televizije Al-Majadin, Čajko je sa Abdijem razgovarao o napetostima duž granice sa Turskom i o načinima da se izbegne novi veliki upad turskih snaga u Siriju.

Stanica, koja ima novinare svuda po Siriji, tvrdo da je Čajko predložio raspoređivanje sirijskih provladinih snaga duž granice sa Turskom, do 30 kilometara južno od nje.

Komentari

Vaš komentar