Visoki zvaničnici Kine i SAD razgovarali prvi put od početka Bajdenovog mandata

Svet 06. feb 202117:43 > 20:433 komentara
Entoni Blinken
Tanjug/ Graeme Jennings/Pool via AP

Visoki zvaničnici Kine i SAD zaduženi za diplomatiju, Jang Đieči i Entoni Blinken, razgovarali su prvi put otkako je Džo Bajden preuzeo funkciju predsednika SAD i bavili se s nekoliko važnih tema koje utiču na njihove odnose.

Jang, visoki savetnik za diplomatiju Kine i Blinken, šef diplomatije SAD, razgovarali su o situaciji u kineskoj provinciji Sinđijang, gde je postupanje Kine prema manjinskim Ujgurima meta kritika sa zapada, kao i o Hongkongu i Tajvanu.

Izjave dve strane nakon tog razgovora potvrdile su njihove različite stavove o mnogim temama.

Blinken je naveo da će SAD sa saveznicima raditi na tome da Kinu „pozove na odgovornost zbog pretnji stabilnosti u Indo-pacifičkom regionu, uključujući i Tajvanski moreuz“.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, SAD će se i dalje zalagati za ljudska prava i demokratske vrednosti, pa tako i u Sinđijangu, Tibetu i Hongkongu.

Jang je izjavio da se u ovom trenutku „kinesko-američki odnosi nalaze na ključnoj raskrsnici“.

„Politika kineske vlade prema SAD je oduvek bila veoma stabilna i kontinuirana“, rekao je Jang.

On je pozvao Vašington da „ispravi greške iz prethodnog perioda i zajedno s Kinom radi na održavanju duha izbegavanja sukoba i konfrontacija, međusobnog poštovanja i saradnje u kojoj obe strane dobijaju, kao i da se fokusira na saradnju, prevazilaženje razlika i promovisanje zdravog i stabilnog razvoja kinesko-američkih odnosa“.

Agencija Sinhua je prenela da je Jang u razgovoru ponovio da su Sinđijang, Hongkong i Tibet unutrašnja pitanja Kine i da Peking neće tolerisati strano mešanje.

Kineski zvaničnik je pitanje Tajvana nazvao „najosetljivijim, najvažnijim i središnjim pitanjem u odnosima SAD i Kine“.

Blinken je takođe pozvao Kinu da osudi puč u Mjanmaru.

Komentari

Vaš komentar