Šefovi diplomatije 23 države i EU pozvali talibane da ženama vrate oduzeta prava

Svet 08. mar 202321:25 komentara
REUTERS/Ali Khara

Ministri spoljnih poslova 23 zemlje sveta i kancelarija visokog predstavnika za spoljnu politiku Evropske unije ukazali su, povodom Međunarodnog dana žena, na situaciju u Avganistanu, azijskoj zemlji koja je, kako je saopšteno, "u poslednjih godinu i po dana doživela jedan od najstrmijih padova globalno u poštovanju ljudskih prava žena i devojčica", i pozvali su avganistanske talibane da ženama i devojčicama vrate oduzeta prava.

Povezano

Zajedničko saopštenje izdali su šefovi diplomatija Australije, Belgije, Bulgarske, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Saudijske Arabije, Holandije, Novog Zelanda, Norveške, Katara, Južne Koreje, Španije, Švedske, Švajcarske, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

„Povodom Međunarodnog dana žena, ujedinjeni smo u skretanju pažnje na situaciju u Avganistanu“, navodi se u saopštenju koje je objavila Evropska unija.

U njemu se ukazuje da se „avganistanskim ženama i devojčicama uskraćuju srednjoškolsko i visoko obrazovanje, pristup prostorima za javna i politička okupljanja i mogućnost zapošljavanja“ i da su „usluge podrške žrtvama rodno zasnovanog nasilja uglavnom obustavljene“.

„Ako se ovaj trend ne preokrene, štetni efekti ovih retrogradnih mera po avganistansku ekonomiju i društvo biće razarajući i nepopravljivi – i te efekte će osetiti svako u Avganistanu“, ocenjuje se u saopštenju.

U njemu se pozivaju vladajući talibani da „poštuju sve ljude u Avganistanu, da ispune svoja obećanja prema avganistanskom narodu i međunarodnoj zajednici i da preokrenu sve odluke i prakse kojima su ograničena ljudska prava i fundamentalne slobode žena i devojčica“.

Talibani, zagovornici ekstremnog tumačenja islamske svete knjige Kuran, vratili su se 2021. godine na vlast u Avganistanu tokom poslednje faze povlačenja američkih i NATO trupa iz te zemlje.

Posle nekog vremena, oni su ženama i devojčicama ukinuli brojna prava – kao i tokom svog prvog boravka na vlasti, sa koje su oterani 2001. godine, kada su u Avganistan došle trupe iz SAD i zemalja članica NATO.