Senat glasao – suđenje Trampu u skladu sa Ustavom, nastavlja se

Svet 09. feb 202123:49 > 23:5210 komentara
Izvor: Tanjug/AP, Senate Television

Senat SAD izglasao je da je suđenje bivšem predsedniku te zemlje Doanldu Trampu u skladu sa Ustavom i da može da se nastavi. Za ovu odluku bila je potrebna prosta većina, a izglasana je sa 56 glasova "za" i 44 "protiv". Suđenje o opozivu Trampu biće nastavljeno u sredu.

Kako javlja BBC, šest republikanaca svrstalo se uz 50 demokrata i podržalo njihov argument da je suđenje Trampu dopušteno američkim ustavom, iako je on napustio Belu kuću i sada je samo običan gradjanin.

Time je odbačen pokušaj tima branilaca bivšeg predsednika i nekih saveznika republikanaca da se zaustavi sudjenje jer on nije više na dužnosti.

U Senatu SAD danas je počelo sudjenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu (Trump), optuženom da je 6. januara „podstakao“ svoje pristalice na upad u Kongres. Danas se vodila rasprava o tome da li treba uopšte da se održi to drugo sudjenje o opozivu u Senatu, i dali je Senat nadležan pošto Tramp nije više predsednik.

Optužnica je podržana prikazivanjem šokantnoog snimka nasilja uz paralelno prikazivanje snimaka izjava samog Trampa i slika njegovih pristalica kako nasilno upadaju u zgradu Kongresa.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrdjena pobeda Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Tramp koji sada živi na Floridi, neće svedočiti u procesu. I nema mnogo sumnje da će na kraju procesa biti oslobodjen zahvaljujući i dalje jakoj podršci medju republikancima, prenosi Frans pres.

Medjutim demokrate su danas izgledale rešeno da podsete 100 senatora koji služe kao porota u ovom procesu, ali takodje i sve Amerikance, na nasilje tog dana kada je bilo mrtvih i koje će ostati zapisano u istoriji zemlje.

Demokratski kongresmen Džejmi Raskin koji sa još osmoro kolega iz Predstavničkog doma vodi proces parlamentarnog sudjenja, rekao je na početku rasprave da je slučaj protiv Trampa zasnovan na činjenicama. Dodao je da je bivši predsednik poslao svoje advokate na sudjenje da „pokušaju da zaustave Senat da čuje činjenice o ovom slučaju“.

Raskin je više minuta bez ikakvog komentara pustio video koji ilustruje napad na Kapitol, sedište američkog Kongresa.

„Žele da proglase sudjenje završenim pre no što se podnesu bilo kakvi dokazi. Njihov argument je da ako počinite prestup za opoziv poslednjih nedelja na položaju, to možete nekažnjivo, uz ustavni imunitet. Da ne morate da odgovarate“, rekao je Raskin.

Zatim je prikazao snimak haotičnih scena, izgrednika koji probijaju policijske kordone i napadaju policiju, i snimak Trampa koji poziva pristalice da idu na Kapitol.

„Ako ovo nije prestup za opoziv, onda takva stvar ne postoji“, naglasio je Raskin. Dodao je da ako Senat ne bude sudio Trampu, „rizikujemo da 6. januar postane naša budućnost“, prenosi Glas Amerike.

Neobično je što su 100 senatora koji danas služe kao porota, takodje svedoci i žrtve tog napada. To su danas istakli „tužioci“ demokrate i osudili Trampove „laži“ ukazujući da je on mesecima bez dokaza govorio o izbornoj prevari.

„Kao i svi vi, i ja sam evakuisan dok je ta nasilna gomila provaljivala kroz vrata Kapitola“, rekao je Džo Negus.

„Predsednici ne mogu da podstaknu pobunu poslednjih nedelja na položaju, a da zatim odu kao da se ništa nije dogodilo“, poručio je Negus kao odgovor na glavni argument odbrane prema kojem se u Senatu ne može suditi za opoziv bivšeg predsednika.

Po Trampovim advokatima Dejvidu Šenu i Brusu Kastoru, „apsurdno je i neustavno“ voditi proces opoziva „običnog gradjanina“. Taj argument zastupaju brojni republikanski senatori.

Oni su naglasili da bivši predsednik „nije ni od koga tražio da počini ilegalna dela“.

Posle debate glasalo se o ustavnosti procesa i očekivalo se da će demokrate izaći kao pobednici.

Ali, da bi se izrekla presuda o krivici, po Ustavu je, medjutim, potrebna dvotrećinska većina. Iako su neki republikanci možda spremni da glasaju zajedno sa demokratama, teško da mogu da svi zajedno dostignu dvotrećinsku većinu, i svi su izgledi da će Tramp biti oslobodjen.

Prvi put je procedura opoziva pokrenuta protiv nekog bivšeg američkog predsednika posle njegovog odlaska iz Bele kuće. A on je već prvi predsednik protiv koga je u Predstavničkom domu dva puta pokretana procedura opoziva.

Pre godinu dana, Senat koji su tada kontrolisali republikanci, oslobodio je Trampa optužbi za opstruisanje Kongresa i zloupotrebu položaja time što je 2019. godine vršio pritisak na predsednika Ukrajine da istraži Bajdena i njegovog sina Hantera. Tramp je odbacio te optužbe kao „lov na veštice“.

Komentari

Vaš komentar