Senatu predat memorandum sa obrazloženjem zahteva za opoziv Trampa

Svet 02. feb 202122:14 3 komentara
Tanjug / Senate Television via AP

Predstavnici odbora za opoziv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa predali su Senatu memorandum u kojem obrazlažu zahtev o opozivu.

Oni su u memorandumu obrazložili zašto veruju da bivši lider treba da bude osuđen u postupku opoziva i zašto mu treba zabraniti da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima u SAD.

Predstavnici smatraju da je Tramp lično odgovoran za nerede u zgradi američkog Kongresa 6. januara i da je podstakao pristalice da izvrše napad pred proglašenje pobede predsednika SAD Džozefa Bajdena na izborima, koje nije uspeo da ospori.

U dokumentu se navodi da je Tramp svojim podsticanjem na napad ugrozio živote svih članova Kongresa SAD, kao i miran prenos vlasti i samo državnu bezbednost, preneo je NBC.

„Senat mora bez sumnje da presudi da se Trampovo ponašanje ne može tolerisati“, navodi se u dokumentu.

Predstavnici su naglasili da se Tramp ne može sakrivati iza izgovora o slobodi govora, jer to pravo ne znači mnogo ako će njegove reči podstaći na nezakonit postupak u slučaju da izgubi izbore.

Pravni tim bivšeg predsednika pozvao je Senat da odbaci optužbe protiv Trampa, jer, kako se navodi u njihovom memorandumu, gornji dom Kongresa nije nadležan za opoziv nekog ko više nije na funkciji.

Advokati tvrde da Tramp nije podsticao nasilje, niti je želeo da se meša u brojanje glasova na predsjedničkim izborima u SAD.