Severna Koreja će proširiti i pojačati vojne vežbe

Svet 07. feb 202307:556 komentara
KCNA via REUTERS

Vojska Severne Koreje saopštila je da će proširiti i pojačati vojne vežbe u okviru "ratnih priprema", preneli su tamošnji mediji.

Ta odluka je doneta na sastanku u ponedeljak pod vođstvom severnokorejskog lidera Kim Džong Una, posle zajedničkih vazduhoplovnih vežbi Južne Koreje i SAD koje su održane prošle nedelje.

Na dnevnom redu sastanka bilo je „stalno širenje i pojačanje operacija i borbenih vežbi Korejske narodne armije kako bi se striktno usavršila priprema za rat“, prenela je severnokorejska agencija KCNA.

Privatni satelitski snimci ukazali su da su u Pjongjangu u toku „velike pripreme za vojnu paradu“, uoči predstojećih državnih praznika.

Severna Koreja 8. februara slavi godišnjicu osnivanja oružanih snaga, a 16. februara rođendan Kim Džong Ila, oca i prethodnika aktuelnog severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Seul i Vašington su prošle nedelje sproveli vazduhoplovne vežbe sa strateškim bombarderima i borbenim avionima, što je izazvalo nezadovoljsto Pjongjanga.

Severnokorejske vlasti su tada saopštile da bi takvi manevri mogli da „pokrenu sveobuhvatni sukob“ i dodale da su te vežbe „prešle crvenu liniju“.

Severna Koreja te vežbe smatra probom za invaziju na njenu teritoriju.

Komentari

Vaš komentar