Severna Koreja lansirala balističku raketu preko Japana

Svet 04. okt 202207:12 45 komentara
raketa, koreja
REUTERS/Kim Hong-Ji

Nuklearno naoružana Severna Koreja u utorak je prvi put za pet godina ispalila balističku raketu preko Japana. Raketa je nadletela severostočni Japan pre nego što je pala u Tihi okean, saopštila je japanska vlada navodeći da nema stradalih ili štete.

Raketa je dovela do retkog aktiviranja sistema za uzbunu, upozorenje je objavljeno i preko nacionalne televizije NHK kojim su pozvani stanovnici severnog i severoistočnog dela Japana da odu u skloništa.

Sistem uzbuna na rakete u zemlji aktiviran je u 7.29 jutros po lokalnom vremenu (00.29 po srednjoevropskom vremenu).

Povezane vesti

Tokio je saopštio da nije pokrenuo odbrambene mere da uništi raketu, prvu koja je preletela Japan od 2017. godine.

„Niz akcija Severne Koreje, uključujući ponovljena lansiranja balističkih raketa, preti miru i sigurnosti Japana, regiona i međunarodne zajednice i predstavlja ozbiljan izazov za celu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan“, rekao je portparol vlasti Hirozaku Matsuno.

Ubrzo potom japanski premijer nazvao je čin Pjongjanga „varvarskim“.

Glavni štab južnokorejske vojske saopštio je da se čini da je bila reč o raketi srednjeg doma lansiranoj iz severnokorejske pokrajine Jagang.

Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su „hiperzvučne“.

Japanska televizija Asahi je, pozivajući se neimenovan izvor iz vlade, objavila da je raketa pala oko 3.000 kilometara od Japana.

Zbog severnokorejske rakete u severnim japanskim regionima prekinut je železnički saobraćaj, prenela je japanska televizija NHK.

Severnokorejski raketni i nuklearni program zabranjen je rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

EU osudila lansiranje rakete

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel „snažno“ je osudio severnokorejsko lansiranje balističke rakete koja je nadletela Japan nazivaju ći to „neopravdanom agresijom“.

Ovo ispaljivanje rakete zbog koga je Tokio aktivirao sistem uzbune „namerni je pokušaj“ dovodjenja bezbednosti regiona u opasnost, napisao je Šarl Mišel u tviter poruci.

„Evropska unija se solidariše sa Japanom i Južnom Korejom“, dodao je on.

SAD u razgovoru sa saveznicima o odgovoru na severnokorejsko lansiranje rakete

SAD su konsultovale Japan i Severnu Koreju oko preduzimanja „snažnog“ odgovora na današnje severnokorejsko ispaljivanje balističke rakete koja je nadletela Japan, saopštila je Bela kuća.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Saliven razgovarao je odvojeno sa južnokorejskim i japanskim kolegama da razradi „odgovarajući i snažni međunarodni“ odgovor.

Severna Koreja danas je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je nadletela Japan, prvi put od 2017. godine što predstavlja eskalaciju u njenoj intenzivnoj kampanji proba oružja.

Južnokorejska vojska saopštila je da je detektovala balističku raketu koja je preletela poluostrvo u pravcu istoka, odnosno oko 4.500 kilometara na visini od 970 kilometara brzinom blizu 17 maha.

U odvojenom saopštenju američka komanda u regionu Azije i Pacifika osudila je ispaljivanje rakete navodeći da „preuzete obaveze Važingtona o odbrani Japana i Južne Koreje ostaju nepokolebljive“.

„SAD osuđuju to delovanje i pozivaju Severnu Koreju da se uzdrži od svakog novog ilegalnog i destabilizirajućeg delovanja“, navela je američka komanda u saopštenju.