Severna Koreja Novu godinu počela ispaljivanjem balističke rakete

Svet 01. jan 202310:25 11 komentara
Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Američka vojska potvrdila je da je Severna Koreja Novu 2023. godinu započela ispaljivanjem balističke rakete.

Južnokorejska vojska je prva saopštila da je severni sused u nedelju ispalio balističku raketu kratkog dometa u more.

Ispaljivanje balističke rakete prvog dana 2023. godine bilo je iz glavnog grada Pjongjanga, prenela je agencija Jonhap pozivajući se na Generalštab južnokorejske vojske.

Raketa je prešla oko 400 kilometara pre nego što je pala u more između Korejskog poluostrva i Japana.

Severna Koreja je 31. decembra ispalila tri balističke rakete kratkog dometa u more.

Severnokorejski lider obećava veću proizvodnju nuklearnih bojevih glava

Severnokorejski lider Kim Džong Un obećao je da će povećati proizvodnju nuklearnih bojevih glava i izgraditi snažniju interkontinentalnu balističku raketu, izvestili su u nedelju državni mediji signalizirajući produbljivanje animoziteta sa Sjedinjenim Američkim Državama, Južnom Korejom i drugima.

Kimova izjava na ključnom sastanku vladajuće stranke objavljena je nekoliko sati nakon što je Severna Koreja ispalila balističku raketu ka svojim istočnim vodama, i ušla u 2023. sa još jednom probom oružja nakon rekordnog broja ispaljenih raketa prošle godine.

„Trenutno uspostavljena situacija zahteva od naše zemlje da udvostruči naše napore da u velikoj meri ojačamo našu vojnu moć kako bismo zaštitili naš suverenitet, bezbednost i osnovni nacionalni interes kako bismo se izborili sa opasnim vojnim potezima SAD i drugih neprijateljskih snaga koje nas ciljaju“, rekao je Kim.

KCNA je citirala Kima da je Severna Koreja primorana da poveća proizvodnju „eksponencijalno“ da masovno proizvodi taktičko nuklearno oružje.

Takođe se navodi da je Kim naredio proizvodnju novog tipa interkontinentalne balističke rakete sa sposobnošću brzog, uzvratnog napada. Kim je takođe navodno rekao da Severna Koreja uskoro planira da lansira svoj prvi vojni špijunski satelit.

Vojska Južne Koreje otkrila je lansiranje u nedelju iz regiona glavnog grada Severne Koreje oko 2.50 ujutro, navodi se u saopštenju Združenog generalštaba. Rečeno je da je projektil prešao oko 400 kilometara (250 milja) pre nego što je pao u vodu između Korejskog poluostrva i Japana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare