Severna Koreja obavestila Japan da će lansirati satelit možda već od srede

Svet 20. nov 202321:59 3 komentara
KIM HONG-JI / POOL / AFP

Severna Koreja obavestila je japansku obalsku stražu da namerava da lansira satelit između srede i 1. decembra, javila je danas japanska novinska agencija Kjodo.

To će biti novi pokušaj lansiranja vojnog satelita posle neuspelih pokušaja u maju i u avgustu, navela je japanska agencija.

Japanski premijer Fumio Kišida zatražio je od svoje vlade da bude spremna za takvo jedno lansiranje, navodi Kjodo. pozivajući se na službu premijera.

Južnokorejska vojska je danas upozorila Severnu Koreju da odmah prekine sa pripremama za lansiranje špijunskog satelita, i upozorila Pjongjang da će „preduzeti potrebne mere“ u suprotnom.

Početkom novembra obaveštajna služba Seula je saopštila da je Pjongjang u poslednjoj fazi priprema za svoj treći pokušaj lansiranja satelita.

Južnokorejski ministar odbrane Šin Von-sik je potvrdio u nedelju da bi poletanje moglo da bude već ove nedelje.

„Čvrsto savetujemo Severnu Koreju da odmah suspenduje tekuće pripreme za lansiranje vojnog špijunskog satelita“, rekao je danas Kang Hopil direktor operacija generalštaba.

„Ako Severna Koreja lansira satelit za vojno izviđanje uprkos naših upozorenja naša vojska će preduzeti mere da garantuje život i bezbednost stanovništva“, dodao je on.

Posle drugog neuspelog pokušaja u avgustu Pjongjang je objavio da će u oktobru sprovesti treće lansiranje ali to se tada nije desilo.

Prema Seulu, Pjongjang daje oružje Moskvi u zamenu za rusku svemirsku tehnologiju sa ciljem da se u orbitu pošalje vojni špijunski satelit.

Analitičari smatraju da postoji znatna tehnološka koincidencija između kapaciteta za svemirsko lansiranje i razvoja balističkih raketa, koje su zabranjene Pjongjangu preko više sankcija UN.

Severna Koreja je ove godine sprovela rekordni broj proba oružja ignorišući upozorenja SAD, Južne Koreje i njihovih saveznika.

Ona je prošle godine saopštila da je uspešno izvela probe na tlu novog tima motora na čvrsto gorivo za svoje balističke rakete srednjeg dometa, koje su zabranjene, nazivajući to važnom fazom u ozbiljnom i nestabilnom bezbednosnom kontekstu.