Severna Koreja planira lansiranje rakete sa vojnim špijunskim satelitom

Svet 27. maj 202412:18 1 komentar
KCNA VIA KNS / AFP

Severna Koreja saopštila da planira lansiranje rakete koja će navodno nositi vojni špijunski satelit, što je uzazvalo oštre osude Južne Koreje i Japana.

Vest o planiranom lansiranju, zabranjenom rezolucijama UN, dolazi u trenutku kada su se južnokorejski predsednik Jun Suk Jul i japanski premijer Fumio Kišida sastali sa kineskim premijerom Li Ćjangom u Seulu na svom prvom trilateralnom sastanku posle više od četiri godine.

Japanska obalska straža saopštila je da ju je Severna Koreja obavestila o planiranom lansiranju „satelitske rakete“, uz upozorenje o bezbednosti u vodama između Korejskog poluostrva i Kine i istočno od glavnog filipinskog ostrva Luzon od danas do 3. juna u ponoć.

Planirano lansiranje rakete verovatno bi predstavljalo pokušaj Severne Koreje da svoj drugi vojni špijunski satelit postavi u orbitu. Vojska Južne Koreje saopštila je u petak da je otkrila znake sumnjivih priprema za lansiranje špijunskog satelita u glavnom severnokorejskom lansirnom postrojenju Tongčangri na severozapadu te zemlje.

UN zabranjuju Severnoj Koreji da sprovodi bilo kakva lansiranja satelita, smatrajući ih kao način za testiranje raketne tehnologije dugog dometa. Severna Koreja tvrdi da ima pravo na to, kako bi joj špijunski sateliti omogućili da bolje prati poteze SAD i Južne Koreje i poboljša sposobnost preciznog udara svojih raketa sa nuklearnim oružjem.U telefonskim razgovorima ranije danas diplomate iz Japana, Južne Koreje i SAD složile su se da pozovu Severnu Koreju da odustane od lansiranja. Ministarstvo Južne Koreje za ujedinjenje je nazvalo lansiranje satelita Severne Koreje „provokacijom koja ozbiljno ugrožava“ njenu i regionalnu bezbednost, dok je vojska mobilisao 20 borbenih aviona za vežbu.

Od 2022. godine, Severna Koreja je izvršila niz raketnih testova kako bi modernizovala i proširila svoje arsenale oružja, što je navelo SAD, Južnu Koreju i Japan da ojačaju svoje bezbednosno partnerstvo kao odgovor. Stručnjaci kažu da Severna Koreja verovatno veruje da bi prošireni arsenali oružja povećali njen uticaj u budućoj diplomatiji sa SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare