Severna Koreja testirala podvodni dron, tvrde – proizvodi radioaktivni cunami

Svet 24. mar 202313:28 komentara
KCNA via REUTERS

Severna Koreja je saopštila da je testirala podvodni dron koji može da nosi nuklearno oružje dizajnirano da udarom proizvede "radioaktivni cunami" koji bi bio sposoban da uništi mornarice i luke.

Iako su analitičari skeptični da naprava zaista može predstavljati novu veliku pretnju, samo testiranje koje Severna Koreja vrši povećava zabrinutosti zbog nuklearne katastrofe.

Testiranje novog oružja organizovano je nakon navoda da SAD planiraju da u vodama kod Korejskog poluostrva rasporede nosače aviona i druga vojna sredstva napredne tehnologije.

Tenzije između strana pojačane su zbog zajedničkih vojnih vežbi koje Južna Koreja izvodi zajedno sa SAD.

Mediji su preneli da je novo oružje može biti detonirano sa obale ili broda i da „napravi veliki radioaktivni cunami sposoban da podvodnom eksplozijom“ uništi neprijateljsku mornaricu ili luku.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA saopštila je da je lider te države Kim Džong Un prisustvovao testiranju oružja.

Podvodni dron, koji se tokom testiranja kretao pod vodom na dubini od 80 do 150 metara, je nazvan „Haeil“, što na korejskom znači plimni talas ili cunami.

Južna Koreja saopštila je u sredu da je Severna Koreja testirala krstareće rakete ka istočnim vodama Severne Koreje.