Si Đinping sa Putinom: Kina spremna da sa Rusijom preuzme ulogu velike sile

Svet 15. sep 202215:46 103 komentara
Sputnik/Alexandr Demyanchuk/Pool via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je u četvrtak na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom osudio pokušaje zapada da stvori "jednopolarni svet", a Si je Putinu rekao da Kina želi da preuzme svoju ulogu "velike sile" s Rusijom.

Putin i Si su se sastali na samitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO), koji se održava u Samarkandu u Uzbekistanu, prvi put od ruske invazije na Ukrajinu.

Pročitajte još

„Pokušaji da se stvori jednopolarni svet su poprimili jednu apsolutno ružnu formu i potpuno su neprihvatljivi. Jako cenimo uravnoteženo stajalište naših kineskih prijatelja po pitanju ukrajinske krize“, rekao je Putin kineskom predsedniku.

Peking nije ni podržao ni osudio rusku invaziju, ali je u više navrata dao podršku Rusiji suočenoj sa sankcijama.

Putin je ponovio podršku Kini u vezi Tajvana, potvrdivši politiku „jedne Kine“ i osudio „provokaciju SAD“, aludirajući na posetu Tajvanu visokih američkih zvaničnika, među kojima je bila predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi.

Si je na skupu u Uzbekistanu Putinu rekao da Kina želi da preuzme svoju ulogu „velike sile“ s Rusijom.

„Kina želi da sarađuje sa Rusijom kako bi preuzela odgovornost velike sile, igrati vodeću ulogu i uneti stabilnost i pozitivnu energiju u svetu u haosu“, rekao je Si.

Članice SCO su Kina, Rusija, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Iran je do sada imao status posmatrača, poput Belorusije i Mongolije.

Jermenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska smatraju se zemljama partnerima SCO.

Tri nedelje pred početak Zimskih olipmijskih igara, Putin je posetio Sija. Tom prilikom su najavili „bezgranično prijateljstvo“ između dve zemlje i potpisali više sporazuma, posebno na području energetike.

Kina je glavni ekonomski partner Rusije.

Komentari (103)

Vidi sve komentare