Si Đinping u Moskvi: Kina i Rusija čuvaju svetski poredak zasnovan na Povelji UN

Svet 20. mar 202314:41 > 19:17 133 komentara
Sputnik/Sergei Karpukhin

Kinesko-ruski odnosi razvijaju se poslednjih 10 godina, kada sam prvi put posetio Rusiju, na bazi nesvrstanosti, nekonfrontacije i nisu usmereni protiv trećih država - stvoren je novi model međudržavnih odnosa u duhu međusobnog poštovanja, miroljubivog suživota i uzajamno korisne saradnje, ocenio je predsednik Kine Si Đinping. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini i poručio da je Rusija uvek otvorena za pregovarački proces.

Kako prenosi Sputnjik, u pisanoj izjavi Sija, koja je objavljena nakon njegovog dolaska u Moskvu, ističe se da su Kina i Rusija dobri susedi i pouzdani partneri, povezani planinama i rekama.

POVEZANE VESTI:

Po njegovim rečima, političko međusobno poverenje se stalno produbljuje, praktična saradnja se širi, na međunarodnoj areni se održava bliska i efikasna saradnja.

„Prijateljstvo je zauvek duboko ukorenjeno u srcima ljudi. Razvoj kinesko-ruskih odnosa ne samo da donosi opipljive koristi narodima dveju zemalja već i daje značajan doprinos napretku celog sveta“, istakao je Si.

On je ukazao da Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Saveta bezbednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima, u svetu koji je daleko od mira.

„Kina je spremna zajedno da s Rusijom odlučno podrži međunarodni sistem usredsređen na UN, da čuva svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i fundamentalnim normama međunarodnih odnosa zasnovanim na ciljevima i principima Povelje UN, da podržavaju istinski multilateralizam, promovišu multipolarnost u svetu i demokratizuju međunarodne odnose i promovišu razvoj globalnog upravljanja u pravednijem i racionalnijem pravcu“, rekao je kineski lider.

Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

Putin: Proučićemo mirovni plan Kine

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini i poručio da je Rusija uvek otvorena za pregovarački proces.

Imaćemo mogućnost da razmotrimo to pitanje. Znamo da polazite od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava, nedeljive bezbednosti za sve zemlje, rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Putin je naveo da Kina zauzima pravedan i uravnotežen stav u vezi sa većinom međunarodnih pitanja.

Simbolično je to što smo se sastali pre tačno deset godina, kada ste prvi put posetili Rusiju u svojstvu predsednika Kineske Narodne Republike. Za to vreme napravili smo suštinske korake u razvoju naših odnosa, kazao je Putin.

On je dodao da je trgovinska razmena Rusije i Kine povećana više od dva puta i da je prošle godine dostigla 185 milijardi dolara.

Kina ima jaku ekonomiju i upravu, koja je mnogo efikasnija nego u drugim zemljama. Tokom proteklih godina napravila je skok, u celom svetu to izaziva istinsko interesovanja i mi vam čak pomalo zavidimo na tome, rekao je Putin.

Si Đinping se predsedniku Rusije obratio kao „dragom prijatelju“, istakavši da veruje da će ga ruski narod podržati u njegovim naporima.

Zahvaljujući vašem jakom rukovodstvu, Rusija je postigla značajne uspehe u procvatu zemlje, istakao je Si.

Istakao je da mu je drago što je za prvu zemlju koju će posetiti u svom trećem mandatu odabrao Rusiju i poručio da dve zemlje treba da grade bliske uzajamne odnose.

Kina poklanja veliku pažnju razvoju odnosa sa Rusijom, jer to ima svoju istorijsku logiku, pošto smo mi najveće susedne zemlje i partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji, naglasio je Si.

On je istakao da u razvoju kinesko-ruskog međunarodnog strateškog partnerstva treba, s jedne strane, postići ciljeve obezbeđivanja pravednosti i jednakosti u svetu, a s druge podstaći razvoj i procvat dveju zemalja.

Komentari (133)

Vidi sve komentare