Si Đinping ide kod Putina da „jača mir“, analitičari na Zapadu mu ne veruju

Svet 20. mar 202310:25 42 komentara
vladimir putin si đinping
Sputnik/Aleksey Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Kineski predsednik Si Đinping od danas do 22. marta boravi u poseti Moskvi gde će sa rukim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o kinesko-ruskom sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, važnim međunarodnim i regionalnim poslovima i unapređenju praktične saradnje dveju zemalja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) to je prva poseta Sija inostranstvu nakon što je ranije ovog meseca započeo svoj treći mandat na mestu predsednika Kine, a takođe i njegova prva poseta Rusiji od početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022.

POVEZANE VESTI:

Napominjući da će poseta dodatno produbiti međusobno poverenje i razumevanje između dve zemlje, Vang Venbin, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, rekao je na redovnom brifingu za novinare da će to biti i putovanje u cilju jačanja mira.

Minsitarstvo ukazuje da Sijeva poseta Moskvi dolazi u vreme kada svet doživljava duboke promene koje nisu viđene u jednom veku, uz povećanu geopolitičku turbulenciju, otežanu konfrontaciju između unilateralizma i multipolarnosti, pandemiju bez presedana i sve ozbiljniju rusko-ukrajinsku krizu.

Kina je upravo završila godišnje sednice svog najvišeg nacionalnog zakonodavnog tela i najvišeg savetodavnog tela, na kojima je kineska vlada objavila svoj cilj rasta BDP-a za 2023. godinu koji je oko pet odsto, što mnogi smatraju konzervativnim s obzirom na brzi oporavak kineskih ekonomskih aktivnosti, navodi se. Kina je, kako se dodaje, nedavno posredovala u postizanju mirovnog sporazuma između Saudijske Arabije i Irana, uspešno unapredivši obnavljanje njihovih diplomatskih odnosa.

Kako Kina restartuje svoju ekonomiju, što, kako se ukazuje u Pekingu, predstavlja značajnu pokretačku snagu za globalnu ekonomiju i igra aktivniju ulogu na globalnom političkom polju, međunarodna zajednica očekuje mnogo od predstojećeg sastanka kineskog i ruskog predsednika.

AP: Poseta podsticaj izolovanom ruskom predsedniku

Američka agencija AP, s druge strane, biti podsticaj izolovanom ruskom predsedniku posle optužbe Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u Ukrajini.

Pre ruskog napada u Ukrajini u februaru prošle godine, Si i Putin su izjavili da imaju „bezgranično prijateljstvo“ ali je Kina pokušala sebe da predstavi kao neutralnu u tom sukobu, navodi AP.

Peking je pozvao na prekid vatre prošlog meseca ali Vašington smatra da bi se time ratifikovala ratna osvajanja Kremlja.

Kina gleda na Rusiju kao na izvor nafte i gasa za svoju privredu i kao partnera u suprotstavljanju američkoj dominaciji u globalnim pitanjima. Sastanak daje šansu Putinu i Siju da pokažu da imaju „moćne partnere“ u vreme nategnutih odnosa sa Vašingtonom, rekao je Džozef Torigan, stručnjak za kinesko-ruske odnose na Američkom univerzitetu u Vašingtonu.

„Kina može da da signal da je u stanju da još više pomogne Rusiji i da, ukoliko nastave da se pogoršavaju odnosi sa SAD, ona može da učini mnogo više da pomogne u njenom ratu protiv Ukrajine“, rekao je Torigan.

Odnosi Pekinga sa Vašingtonom, Evropom i susedima napeti su zbog sporova oko tehnologije, bezbednosti, ljudskih prava i odnosa vladajuće Komunističke partije prema Honkongu i muslimanskim manjinama.

Zajedno sa Indijom i drugim zemljama koje navode da su neutralne u ukrajinskom sukobu, Kina je povećala nabavku ruske nafte i gasa, što je doprinelo povećanju prihoda Rusije naspram zapadnih sankcija.

Kako izgleda, Peking se u velikoj meri drži upozorenja SAD-a da Rusiji ne pruža vojnu pomoć, navodi AP.

Sastanak kineskog i ruskog lidera sledi posle objave Međunarodnog krivičnog suda u petak da je izdao nalog za hapšenje za Putina koga optužuje da je odgovoran za otmicu hiljade dece iz Ukrajine. Vlade zemalja koje priznaju nadležnost tog suda bile bi obavezne da uhapse Putina ako ih poseti.

Kremlj je odbacio taj potez MKS-a kao „neprihvatljiv“.

U demonstraciji prkosa Putin je tokom vikenda posetio Krim i okupirani ukrajinski grad Marijupolj da obeleži devetu godišnjicu od ruskog pripajanja Krima.

Si je u članku objavljenom danas u listu Ruska Gazeta naveo da je Kina aktivno promovisala mirovne pregovore, ali nije objavio nikakve inicijative.

„Moja predstojeća poseta Rusiji će biti put prijateljstva, saradnje i mira“, napisao je Si, prenela je zvanična kineska novinska agencija Sinhua.

„Razuman način za rešenje krize može biti pronađen ako obe strane prihvate viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti“, napisao je Si.

Malo je verovatno da će Si vršiti pritisak na Putina da okonča rat

Njegova poseta Rusiji dolazi posle iznenadne objave diplomatskog otopljavanja između Irana i Saudijske Arabije posle sastanka u Pekingu, što predstavlja diplomatski podvig za kinesku vladu.

POVEZANE VESTI:

Si želi da bude viđen kao globalni državnik koji igra konstruktivnu ulogu time što govori o miru ali malo je verovatno da će vršiti pritisak na Putina da okonča rat u Ukrajini, reka je stručnjak za kinesko-ruske odnose Torigan.

On je rekao da je Peking zabrinut oko potencijalnih ruskih gubitaka na bojnom polju ali da ne želi da bude viđen kao zemlja koja pomaže ruskoj agresiji.

Kina „neće potrošiti politički kapital“ za pritiskanje Moskve da sklopi mir „posebno ako ne misli da će joj to doneti bilo šta“, ocenio je Torigan.

Komentari (42)

Vidi sve komentare