Si: Izgradnja bližeg partnerstva u okviru inicijative Pojas i put

Svet 24. jun 202111:59 komentara
Si Đinping
REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Kina je spremna da sarađuje sa svim stranama na izgradnji bližeg partnerstva u okviru incijative "Pojas i put", izjavio je predsednik Kine Si Đinping, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Si je u pisanom obraćanju Azijsko-pacifičkoj konferenciji na visokom nivou o saradnji na „Pojasu i putu“ rekao da je svrha predlaganja te inicijative „nastavak duha Puta svile, zajednička izgradnja otvorene platforme za saradnju i pružanje novog zamaha za saradnju i razvoj svih zemalja“.

Prema njegovim rečima, Kina je za osam godina potpisala sporazume o saradnji sa ukupno 140 zemalja.

Pozdravivši postignuti pragmatični napredak, predsednik Kine je rekao da su sve strane aktivno poboljšale povezanost u politici, infrastrukturi, trgovini, finansijama i međuljudskim vezama.

Si je dodao da je uspostavljeno partnerstvo za višedimenzionalnu i kompozitnu povezanost, što je otvorilo nove izglede za zajednički razvoj.

„Suočeni sa izbijanjem koronavirusa, koji nas je sve iznenadio, podržavamo i pomažemo jedni drugima u najtežim vremenima i pogurali smo dalju izgradnju Inicijative, prenoseći poverenje i snagu međunarodnoj zajednici i dajući važan doprinos globalnoj saradnji protiv pandemije i ekonomskom oporavku“, rekao je Si.

Kineski predsednik ponovio je da zajedničko delovanje u okviru Inicijative treba da sledi principe opsežnih konsultacija, zajedničkog doprinosa i zajedničkih koristi, teži otvorenoj, zelenoj i čistoj saradnji, kao i da sprovodi saradnju visokih standarda radi poboljšanja života ljudi i promocije održivog razvoja.

Si je pozvao partere da se priklone putu solidarnosti i saradnje, povezanosti i zajedničkog razvoja i zajednički promovišu izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.