Si na kongresu Komunističke partije: Kina se ne odriče upotrebe sile na Tajvanu

Svet 16. okt 202208:37 > 09:2554 komentara
Izvor: REUTERS/Thomas Peter

Predsednik Si Đinping otvorio je 20. kongres kineske vladajuće Komunističke partije, a očekuje se da će dobiti treći mandat i učvrstiti svoje mesto kao najmoćniji vladar u zemlji od Mao Zeonga.  On je izjavio da se Peking "nikada neće odreći upotrebe sile" za ponovno ujedinjenje Tajvana.

„Radićemo sa najvećom iskrenošću i najvećim naporima za mirno ujedinjenje (Tajvana), ali nikada nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere“, rekao je Si.

On je govorio i o strogim merama borbe protiv kovida-19 i merama suzbijanja korupcije.

Kina je „u najvećoj meri zaštitila bezbednost i zdravlje ljudi i postigla značajne pozitivne rezultate koordinirajući prevenciju i kontrolu epidemije sa ekonomskim i društvenim razvojem“, rekao je Si.

Si je istakao da je „borba protiv korupcije odnela ubedljivu pobedu“ i „otklonila ozbiljne latentne opasnosti unutar stranke, države i vojske“.

Kineski predsednik nije govorio o tenzijama sa SAD ni o ratu u Ukrajini, ali je rekao da se Kina „odlučno protivi svakom obliku hegemonije“ i „mentalitetu hladnog rata“.

Skup na kojem učestvuje oko 2.300 delegata iz cele zemlje počeo je u Velikoj dvorani naroda na zapadnoj strani Trga Tjenamen u jeku stroge bezbednosti i pod modrim nebom nakon nekoliko dana punih smoga u kineskom glavnom gradu.

Povezane vesti

Tokom decenije svoje vladavine Si je Kinu usmerio na autoritarni put koji prioritet daje bezbednosti, državnoj kontroli ekonomije u ime „opšteg napretka“, asertivnijoj diplomatiji, jačoj vojsci i jačanju pritiska kako bi se zauzeo Tajvan.

Analitičari uopšteno ne očekuju bilo kakvu promenu političkog smera.

Kina je proteklih dana posebno naglašavala Sijevu predanost strategiji nultog kovida, razbijajući nade bezbrojnim kineskim građanima i investitorima da bi Peking uskoro mogao napustiti politiku koja je uzrokovala nezadovoljstvo i ekonomsku štetu.

Čini se da Sijeva moć nije smanjena nemirima tokom godine u kojoj je kineska ekonomija dramatično usporila, narušena čestim lokdaunima zbog kovida, krizom u sektoru nekretnina i uticajem njenog gušenja 2021. na nekad slobodnu „platformsku ekonomiju“.

Kineski odnosi sa Zapadom oštro su se pogoršali zbog Sijeve podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Sin revolucionara Komunističke partije Si je ponovo osnažio stranku koja je postala duboko korumpirana i sve više irelevantna, šireći svoju prisutnost u svim aspektima Kine, a Si je zvanično njeno „jezgro“.

Si je 2018. ukinuo ograničenja predsedničkih mandata, otvorivši sebi tako put da prekine presedan zadnjih decenija i vlada treći petogodišnji mandat ili duže.

Očekuje se da će kongres koji se održava dva puta u 10 godina ponovo potvrditi Sija za generalnog sekretara stranke, najmoćniju dužnost u Kini, kao i predsednika Središnjeg vojnog povereništva. Sijevo predsedništvo trebalo bi da bude obnovljeno u martu na godišnjem zasedanju kineskog parlamenta.

Uoči kongresa, kineska prestonica je pojačala mere bezbednosti i ograničenja zbog kovida, dok su čeličane u obližnjoj pokrajini Hebej dobile uputstva da smanje rad kako bi se poboljšao kvalitet vazduha, rekao je izvor iz industrije.

Dan nakon završetka kongresa u subotu, očekuje se da će Si predstaviti svoj novi Stalni odbor Politbiroa koji obuhvata sedam članova. Uključivaće osobu koja će zameniti Li Kečijanga na mestu premijera, kada Li odstupi s te dužnosti u martu nakon što je služio maksimalna dva mandata.

Komentari

Vaš komentar