Si sa Šolcom: Kina i Nemačka treba više da sarađuju radi svetskog mira

Svet 04. nov 202209:025 komentara
si đinping olaf šolc
Izvor: Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je na sastanku s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da je potrebna veća saradnja dve zemlje i da su ovo "vremena promena i turbulencija".

Tokom njihovog prvog susreta otkako je Šolc postao kancelar, Si je rekao da Kina i Nemačka, kao velike zemlje koje imaju utecaj, treba da sarađuju više radi svetskog mira, prenela je kineska državna stanica CCTV.

Si je izjavio da je Šolc prvi evropski lider koji je posetio Kinu posle 20. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine i da je to njegova prva poseta Kini kao saveznog kancelara, prenosi Sinhua.

Prema rečima predsednika Kine, ta poseta će dodatno unaprediti međusobno razumevanje i poverenje između dve strane, produbiti saradnju u različitim oblastima i dati dvema stranama priliku da planiraju dalji rast bilateralnih veza.

Ističući da se ove godine obeležava 50. godišnjica diplomatskih odnosa Kine i Nemačke, Si je rekao da put od pet decenija pokazuje da sve dok dve strane slede principe međusobnog poštovanja, traženja zajedničkog jezika uz zadržavanje razlika, održavanje razmene i uzajamnog učenja, a u cilju saradnje na obostranu korist, bilateralne veze će u celini ići u dobrom pravcu i stabilno napredovati.

Si je rekao i da je spreman na saradnju sa SAD na obostranu korist, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šolc je rekao kineskom predsedniku da je dobro što su se susreli u ovim napetim vremenima i da invazija Rusije na Ukrajinu stvara probleme globalnom poretku zasnovanom na pravilima.

Nemački kancelar, koji je u jednodnevnoj poseti, rekao je i da će s kineskim liderom razgovarati o odnosima Evrope i Kine, borbi protiv klimatskih promena, privrednom razvoju, kao i o temama o kojima dve zemlje imaju različite poglede.

Komentari

Vaš komentar