Si za „mirno rešenje“ sukoba, Putin kaže da ne vidi spremnost ukrajinske strane

Svet 21. mar 202318:45 > 20:22 29 komentara
si đinping vladimir putin
Sputnik/Grigory Sysoyev/Kremlin via REUTERS

Kina podržava "mirno rešenje" sukoba u Ukrajini, rekao je kineski predsednik Si Đinping u izjavama pored svog ruskog kolege Vladimira Putina posle njihovih zvaničnih razgovora Kremlju, a ruski predsednik je ocenio da s ukrajinske strane ne vidi spremnost za to.

Kina koja je prošlog meseca predložila mirovni plan za ukrajinski konflikt se „stalno rukovodi principima UN… i traga za mirnim rešenjem“, rekao je Si prema izjavama prevedenim na ruski na kraju samita dvojice vođa u Kremlju.

POVEZANE VESTI:

„Mi smo uvek za mir i dijalog“, rekao je kineski predsednik.

Putin je rekao da ne vidi „spremnost“ ukrajinskih vlasti da nađu rešenje za sukob u Ukrajini na osnovu mirovnog plana koji je predložila Kina.

„Ocenjujemo da mnoge tačke mirovnog plana koji je predložila Kina… mogu da posluže kao osnova za mirno rešenje (sukoba) kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu. Međutim, u ovom trenutku ne vidimo takvu spremnost sa njihove strane“, rekao je Putin u izjavama pored svog visokog kineskog gosta.

„Snaga Sibira dva“

Si je rekao i da je sa Putinom potpisao sporazum koji će doprineti da odnosi između dve zemlje uđu u „novu eru“ saradnje.

„Potpisali smo deklaraciju o produbljivanju strateškog partnerstva i bilateralnih odnosa koji ulaze u novu eru“, rekao je Si u izjavama pored Putina posle njihovog samita danas u Kremlju.

Putin je u izjavama pored svog visokog gosta rekao da je ekonomska saradnja Pekinga i Moskve „prioritet“ za Rusiju i pozdravio „specijalne“ odnose između Pekinga i Moskve.

Putin je objavio da su Kina i Rusija sklopili sporazum o velikom projektu gasovoda „Snaga Sibira dva“ koji će povezati Sibir sa severozapadom Kine.

„Svi sporazumi su zaključeni“, rekao je Putin u izjavama u Kremlju i naveo da, kada gasovod proradi, 50 milijardi kubnih metara gasa će prolaziti, namenjenih da znatno povećaju ruske isporuke tog energenta Kini.

Putin i Si održali su danas zvanične razgovore u Kremlju posvećene, između ostalog, sukobu u Ukrajini i sve bližim bilteralnim odnosima Pekinga i Moskve. Kineski predsednik juče je doputovao u Moskvu kada su on i Putin imali prvi neformalni sastanak koji je trajao više od četiri sata.

Si je ranije danas u razgovoru sa premijerom Rusije Mihailom Mišustinom rekao da je pozvao Putina da poseti Kinu tokom ove godine.

Komentari (29)

Vidi sve komentare