Šikorski: Poljska ne isključuje slanje vojnika u Ukrajinu, neka Putin nagađa šta će onda

Svet 28. maj 202412:27 19 komentara
Reuters/ Kuba Stezycki/File Photo

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski izjavio je u intervjuu za nekoliko evropskih listova da Poljska ne treba unapred da isključi nijednu opciju, pa ni slanje svojih vojnika u Ukrajinu, a predsednik Rusije Vladimir Putin "neka onda nagađa šta će NATO uraditi".

„Ne treba da isključujemo nijednu opciju. Neka Putin nagađa šta ćemo učiniti“, kazao je Šikorski u intervjuu koji je u utorak objavio poljski list Gazeta viborča.

Poljski ministar spoljnih poslova isključio je, međutim, da Poljska može da pokuša da nabavi nuklearno oružje.

„Poljska je ratifikovala sporazum o neširenju nuklearnog oružja. I namerava da u njemu ostane“, rekao je Šikorski. On je demantovao i da traju pregovori o tome da se Poljska uključi u američki projekat Nuklear šering.

To je više puta javno zatražio predsednik Poljske Andžej Duda, poslednji put rekavši da je Poljska spremna da u tom projektu, u kojem nekoliko zemalja u svojim bazama ima američke rakete sa nuklearnim glavama, rakete budu razmeštene i u Poljskoj.

„Učešće u tom programu ne znači da dobijate operativnu kontrolu nad nuklearnim oružjem. To je kao sa poštarom. Nećete postati milioner ako dobijete zadatak da uručite ček na milion dolara“, rekao je Šikorski.

Poljski ministar upozorio je da je nuklearno oružje poslednja karta koju ima ruski predsednik, a kada su pretnje u pitanju, Rusija Poljskoj preti nuklearnim oružjem odavno.

„Rusi su pretili da će nas uništiti nuklearnim oružjem još u vreme kada sam pregovarao sa SAD o razmeštanju antiraketnog štita u Poljskoj. Pretili su toliko često da sam morao da apelujem na ruske generale da nam ne prete nuklearnim oružjem češće nego jednom u tri meseca. Tada su na neko vreme prestali“, kazao je Šikorski.

O nedavnim najavama koje je Rusija brzo povukla da planira da menja svoje granice na Baltičkom moru, šef poljske diplomatije kazao je da najave promena granica mogu da budu znak slabosti i panike Rusije.

„Pozicija Rusije na Baltiku se generalno pogoršala od invazije na Ukrajinu. Finska i Švedska su ušle u NATO. Najava Rusije o granicama može biti znak slabosti i panike“, rekao je Šikorski.

Poljski ministar naglasio je, međutim da Poljska, Evropska unija i NATO prvo temeljno proveravaju šta je zaista značila ta ruska najava i to što je Rusija uklonila granične boje na rečnoj granici sa Estonijom.

„Korita reka neprestano se menjaju i u vezi s time treba menjati trase ili korigovati granice. To znamo jer poljsko-nemačka granica je na reci Odri. Ali ne bih se čudio da Putin provocira malu zemlju NATO samo zbog toga da zlurado seje konfuziju i strah među njene stanovnike“, kazao je šef poljske diplomatije.

Po oceni Šikorskog, Poljska sada treba da se skoncentriše na jačanje i fortifikaciju istočne granice sa Rusijom i Belorusijom u novom vojnom projektu „Istočni štit“ i zaštiti granice od nelegalne migracije koju Poljska vidi kao deo hibridnog rata koji protiv nje i EU već više godina vode te dve zemlje.

„Naš sused, članica UN, organizuje napad čiji cilj je uništenje Evropske unije putem političkih procesa. Plan je jednostavan. Rusija i Belorusija ispravno pretpostavljaju da ako ne budemo u stanju da kontrolišemo granicu, ekstremna desnica će trijumfovati na izborima u našim zemljama i na evropskim izborima. A to će razbiti Uniju“, kazao je Šikorski.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare