Sindikat: Predsednik se upiškio, pa su novinari uhapšeni zbog snimka

Svet 06. jan 202323:08 13 komentara
N1

Jedan novinarski sindikat u Južnom Sudanu saopštio je da je šest radnika državne televizije uhapšeno u vezi sa snimkom na kojem se, po svoj prilici, vidi predsednik države kako urinira po samom sebi za vreme jednog zvaničnog događaja.

Južnosudanska emiterska korporacija u decembru je emitovala ovaj snimak, on se raširio po društvenim mrežama. Na njemu se vidi 71-godišnji predsednik Salva Kir kako stoji dok se emituje nacionalna himna, pa gleda naniže u nešto što izgleda kao lokva koja se širi, a onda se kamera okreće na drugu stranu.

Udruženje novinara Južnog Sudana zatražilo je u saopštenju da se istraga nad radnicima državne televizije brzo završi i dodalo da se oni nalaze u pritvoru Nacionalne bezbednosne službe.

Kako se u saopštenju navodi, uhapšeni se sumnjiče da su imali saznanja o javnom publikovanju „izvesnog snimka“.

Na telefone u Nacionalnoj bezbednosnoj službi niko se ne javlja.

Kir je prvi i za sada jedini predsednik južnosudanske države otkako se ta zemlja otcepila od Sudana i dobila nezavisnost 2011. godine.

Predsednički izbori su nedavno ponovo odloženi, ovog puta za 2024. godinu, usled spore implementacija mirovnog sporazuma iz 2018. godine kojim je okončan petogodišnji građanski rat u Južnom Sudanu.