Šinzo Abe – političar neukaljan aferama, patriota i veliki prijatelj Srbije

Svet 08. jul 202219:15 > 19:23 komentara
The Asahi Shimbun/via REUTERS

Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo nakon atentata na predizbornom skupu u gradu Nara, blizu Osake na zapadu Japana. Napad se dogodio dok je Abe držao govor. Svetski lideri šokirani, izražavaju saučešće.

Bio je to poslednji govor najdugovečnijeg japanskog premijera i do danas najuticajnijeg političara Japana.

Napadač, 41-godišnji bivši pripadnik ratne mornarice uhapšen je odmah posle pucnjave i nije ni pokušao da pobegne.

Izvor videa: N1/ Reuters

„Po prijemu, Abe je imao je dve prostrelne rane na vratu, i doživeo je kardio-respiratorni zastoj zbog oštećenja srca i velikih krvnih sudova“, izjavio je Hidetada Fukušima, šef urgentnog centra univerzitetske bolnice u gradu Nara.

Povezano:

Osumnjičeni za ubistvo Tecuja Jamagami rekao je da je pucao jer je verovao da pripada jednoj organizaciji, na koju je bio kivan, kazala je policija. Ubistvo je izvršeno ručno izrađenom sačmarom.

Na emotivnoj konferenciji za novinare, premijer Fumio Kišida je osudio napad. „To je varvarski i zlonamerni čin i ne može se tolerisati. Izgubili smo velikog političara koji je imao velike uspehe u raznim oblastima kako bi otvorio budućnost ove zemlje“, naveo je.

Trosatna borba lekara za život Šinza Abea praćena je sa strepnjom na Baliju gde se održava ministarska konferencija G20.

„Ovo je šokantno. To je duboko uznemirujuće samo po sebi, ali je takođe veliki lični gubitak za toliko ljudi. Za Sjedinjene Države, premijer Abe je bio izvanredan partner i neko ko je očigledno bio veliki lider Japana i japanskog naroda“, rekao je Entoni Blinken, državni sekretar SAD.

Način na koji je ubijen Šinzo Abe zgrozio je svet.

„Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je napisala je da je preminula divna osoba, veliki demokrata i šampion multilateralnog svetskog poretka“, navela je portparolke EK Arijana Podesta.

U svetu koji je u ovom trenutku duboko polarizovan samo lepe reči o Šinzu Abeu imao je i ruski predsednik Vladimir Putin koji je istakao da je zločinačka ruka prekinula život istaknutog političara, koji je mnogo učinio za razvoj dobrosusedskih odnosa Rusije i Japana.

Šinzo Abe se sa premijerske pozicije povukao iz zdravstvenih razloga, ali je njegova popularnost bila u padu zbog nesigurnog odgovora na pandemiju i nedoslednog sprovođenja ekonomskih reformi. Na ličnom nivou ostao je neukaljan aferama, poznat kao veliki patriota i dobar pregovarač. Bio je i veliki prijatelj Srbije, i poslednji japanski premijer koji je posetio Beograd.