Sirene u Tel Avivu prvi put od najnovije eskalacije nasilja u pojasu Gaze

Svet 06. avg 202218:36 > 18:456 komentara
Tel Aviv vazdušna opasnost
REUTERS/Corinna Kern

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se na jugu Tel Aviva i gradovima Rišon Lecionu i Holonu u centralnom delu zemlje, prvi put od najnovije eskalacije nasilja između Izraela i palestinskog Islamskog džihada u petak po podne.

Po prvim izveštajima neke rakete je presreo odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“, a druge su pale na otvoreno područje.

POVEZANE VESTI:

Nešto ranije sirene su se takođe čule u Aškelonu, Sderotu i drugim gradovima bliže granici sa pojasom Gaze. Nekoliko raketa je presretnuto. Izveštaja o žrtvama i šteti nije odmah bilo.

Gotovo 400 raketa i mina je, kako se procenjuje, ispaljeno na Izrael od petka popodne, preneli su izraelski mediji.

Izraelski borbeni avioni su danas sravnili sa zemljom nekoliko zgrada u pojasu Gaze, a baražna raketna vatra, usmerena uglavnom na jug Izraela, je nastavljena, javio je AP.

Time je ;ojačana zabrinutost od moguće još veće eskalacije sukoba u kojem je do sada poginulo najmanje 15, a ranjeno 125 ljudi u Gazi.

Sukob je počeo ubistvom komandira ekstremističkog Islamskog džihada u talasu izraelskih napada iz vazduha u petak, čiji je cilj bio sprečavanje ekstremista da ispale protivtenkovske rakete u znak odmazde za hapšenje jednog lidera te organizacije.

Islamski ekstremistički Hamas, veća organizacija, vladajuća u Gazi, se za sada, kako se čini, drži po strani sukoba.

Izrael i Hamas su ratovali pre nešto više od godinu dana. Bio je to jedan od četiri velika sukoba između njih, a manji sukobi su češće izbijali u proteklih 15 godina, koliko Hamas vlada pojasom Gaze.

 

Komentari

Vaš komentar