Sirijski državni mediji: Pet vojnika poginulo u izraelskom udaru na Damask

Svet 17. sep 202209:02
REUTERS/Orhan Qereman/File Photo

Pet sirijskih vojnika poginulo je noćas u izraelskim udarima kod Medjunarodnog aerodroma u Damasku, javila je sirijska državna agencija Sana.

Sana je navela i da je načinjena materijalna šteta, a pozvala se na vojni izvor.

Kako se navodi, projektili su došli sa severoistočne strane Galilejskog jezera, ciljajući aerodrom i tačke južno od Damaska, oko 45 minuta posle ponoći, po lokalnom vremenu.

Sirijska nevladina opservatorija za ljudska prava objavila je da su u udaru takodje stradala dva borca koje podržava Iran i najmanje pet sirijskih vojnika.

Prema toj organizaciji, Izrael je gadjao lokacijeboraca koje podržava Teheran blizu aerodroma u Damasku i u njegovoj okolini.

Prošlog meseca u izraelskim udarima blizu Damaska i na jugu priobalne provincije Tartus ubijena su tri vojnika.

Izrael je pored toga dva puta u mesec dana napao aerodrom u Alepu na severu Sirije. U junu, posle napada, aerodrom u Damasku nije radio dve nedelje.

Od početka gradjanskog rata u Siriji 2011, Izrael je sproveo stotine napada na tu zemlju ciljajući vladine snage i snage njenih saveznika Hezbolaha, koje podržava Iran.

Izrael retko potvrdjuje pojedinačne udare ali je ipak priznao da je sproveo stotine udara, navodeći da je to „neophodno da spreči iranskog neprijatelja“ da ojača na izreaelskim granicama.