Širom SAD velike vrućine i poplave

Svet 24. jun 202412:13 4 komentara
Jon Shapley/Houston Chronicle via AP

Više miliona Amerikanaca pogođeno je visokim temperaturama širom SAD, a u regionu Srednjeg Zapada te zemlje zabeležene su poplave.

Lokalne vlasti upozoriavaju stanovnike na opasnosti od prekomerne toplote i vlage.

Povezane vesti

Na granicama Južne Dakote, Ajove i Minesote, poplavne vode su porasle tokom nekoliko dana. U severozapadnoj Ajovi, 13 reka se izlilo, evakuisani su čitavi kvartovi i najmanje jedan ceo grad, a grad Spenser u Ajovi uveo je u nedelju policijski čas, drugu noć zaredom, nakon poplava koje su premašile rekord iz 1953. godine.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da su delovi severne Nebraske, jugoistočne Južne Dakote, južne Minesote i severozapadne Ajove dobili osam puta više padavina u proseku. A ove nedelje očekuju se obilnije padavine.

U Južnoj Dakoti, guvernerka Kristi Noem proglasila je vanredno stanje nakon velikih poplava u jugoistočnom delu te savezne američke države. Najmanje jedna osoba je poginula u poplavama, rekla je Noem u nedelju, ne navodeći detalje.

U oblastima južno od Sijuks Folsa, najvećeg grada u državi, procenjeno je 25 do 38 centimetara kiše tokom tri dana, rekao je hidrolog Nacionalne meteorološke službe Kevin Lou.

Očekuje se da će nekoliko reka, uključujući Big Sijuks, Džejms i Vermilion, danas dostići vrhunac, koji će trajati do srede uveče, rekla je guvernerka.

Zvaničnici uprave za vanredne situacije u maloj zajednici u Južnoj Dakoti, Dakota Dunes, u nedelju su izdali nalog za dobrovoljnu evakuaciju za oko 4.000 stanovnika te oblasti.

Dakota Dunes se nalazi u blizini granice Nebraske i Ajove i stisnuta je između reka Misuri i Big Sijuks, od kojih se očekuje da će doći do vrha u narednim danima. Uprava za hitne slučajeve u Dakota Dunesu upozorila je stanovnike da bi obavezna evakuacija mogla doći brzo ako se probiju brane.

Nacionalna meteorološka služba je kasnije u nedelju upozorila na potencijal za tornada na severoistoku. Tornada su u subotu pogodila Viskonsin, sravnivši sa zemljom istorijsku luteransku crkvu Epl Grouv, osnovanu 1893. godine u gradu Argaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare