Sledeći samit Evropske političke zajednice u Moldaviji, poruka ovog – jedinstvo

Svet 06. okt 202222:41 1 komentar
REUTERS/David W Cerny

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je na kraju samita nove inicijative, Evropske političke zajednice, da će naredni domaćin samita 44 zemlje Evrope, bez Rusije i Belorusije, biti Moldavija, a posle nje Španija pa Velika Britanija. Šefovi država ili vlada zemalja Evropske unije, kandidatskih zemalja i suseda dogovorili su se da im odgovara ovakav način susretanja i razgovora o problemima i susedskoj saradnji, bez agende i bez formalnih zaključaka na kraju, te da će se samiti nastaviti.

„Naš cilj nije bio da zamenimo institucije, ima ih puno. To što smo hteli da uradimo jeste da stvorimo prostor za razgovore, koji nisu vezani potrebom usvajanja zaključaka i cenkanjem oko reči. Doveli smo za isti sto one koji se inače ne bi sreli. Do susreta je došlo u kritičnom trenutku za kontinent jer su zbog ruske agresije ugrožene stabilnost i bezbednost Evrope“, rekao je domaćin samita, češki premijer Petr Fijala.

Povezane vesti

Češki premijer rekao je da su državnici razgovarali o migraciji, bezbednosti i energetici i da će će se razgovori nastaviti na sledećem samitu u Kišinjevu, a zahvalio je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu što je došao sa idejom Evropske političke zajednice.

„Možemo da razgovaramo o zajedničkim problemima. Veoma je važno što smo razgovarali o krizama koje pogađaju kontinent, krizi na Balkanu i tenzijama u Mediteranu. Predstavili smo jedinstvo 44 zemlje koje su jasno rekle da osuđuju rusku agresiju i to je veoma vredno. Ta poruka je jedinstvo“, kazao je na konferenciji za novinare posle samita francuski predsednik Makron.

Idejni otac Evropske političke zajednice ocenio je da je prvi samit EPZ uspeo.

„Omogućio je susrete koji ranije nisu bili mogući. Premijer Pašinjan od 2018. godine otkako je na funkciji nikada se nije sreo sa turskim predsednikom Erdoganom. Tek ovde na samitu“, rekao je Makron.

Da je samit bio uspešan i dobar ocenio je na odvojenoj konferenciji za novinare i turski predsednik.

„Dobra je ideja ali ne bi smeo da zameni politiku proširenja Evropske unije ni da naruši proces pristupanja Turske EU“, kazao je predsednik Turske Redzep Tajip Erdogan novinarima na kraju samita.

Turski predsednik povodom teme koja je obeležila samit, rata u Ukrajini koju je u februaru napala Rusija i svim posledicama po energetsku bezbednost, privredu i Evropljane, podsetio je da Turska igra aktivnu ulogu u posredovanju razgovara Rusije i Ukrajine.

„Verujemo da je i najgori mir bolji od rata. Nažalost i dalje vidimo neke članice EU koje umesto saradnje sa Turskom daju prednost eskalaciji i provokacijama“, rekao je Erdogan.

Kao što je zvanična Ankara dala doprinos da se omogući izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, Erdogan je upozorio da je sada potrebno da se obnovi i izvoz ruskih veštačkih djubriva u zemlje kojima su hitno potrebna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare