Slovaci glasaju o izmeni ustava koja bi omogućila vanredne izbore

Svet 21. jan 202313:051 komentar
Izvor: Tanjug via AP Photo/Boris Grdanoski, File

U Slovačkoj se danas održava referendum o izmeni ustava, koja bi omogućila da se održe prevremeni izbori.

Tri opozicione stranke prikupile više od 380.000 potpisa, tražeći održavanje referenduma, što je predsednica slovačke Zuzana Čaputova odobrila prošle godine.

Na današnjem glasanju, Slovaci odgovaraju na pitanje da li se slažu da Ustav treba da se izmeni kako bi se omogućili vanredni izbori.

Opozicija je podnela predlog da bude postavljeno još jedno referendumsko pitanje koje glasi „da li vlada treba odmah da podnese ostavku“, ali je slovački ustavni sud presudio da pitanje krši ustav.

Da bi rezultat glasanja na referendumu bio pravno obavezujući, izlaznost mora biti veća od 50 odsto u zemlji od 5,4 miliona ljudi.

Na prethodnih osam referenduma od sticanja nezavisnosti Slovačke 1993. nakon raspada Čehoslovačke, samo je referendum o ulasku zemlje u Evropsku uniju 2003. ispunio taj uslov.

Premijer Eduard Heger rekao je da ne planira da glasa, rekavši da to nema smisla.

Odluka o održavanju referenduma doneta je pre nego što je Hegerova koaliciona vlada pala u decembru, nakon što je izgubila glasanje o poverenju u parlamentu, koje je raspisala opozicija posle višemesečne političke krize.

Komentari

Vaš komentar