Slučaj Flojd: Različita viđenja uzroka smrti, policajcu preti 40 godina zatvora

Svet 30. mar 202120:593 komentara

Smrt afroamerikanca Džordža Flojda izazvana policijskom brutalnošću dovela je pre deset meseci do masovnih demonstracija protiv rasne nejednakosti širom sveta. U Mineapolisu je juče počelo suđenje bivšem policijacu Dereku Šovinu kome preti 40 godina robije.

I odbrana i tužilaštvo izneli su uvodne reči i prikazali dve potpuno različite verzije kako je Džordž Flojd umro 25. maja 2020. Poroti je prezentovan i video snimak na kojem se vidi da Šovin kleči Flojdu na vratu dok ovaj viče da ne može da diše.

Devet minuta i 29 sekundi – toliko dugo tužioci kažu da je bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin klečao na vratu Džordža Flojda.

REUTERS/Octavio Jones

„Dokazaću da je 25.maja 2020. Derek Šovin izdao značku upotrebom preterane sile nad Džordžom Flojdom. On je vrlo dobro znao da je Flojd nenaoružan, da nije pretio i da je bio vezan lisicama“, izjavio je Džeri Blekvil, tužilac.

Povezane vesti

Na početku suđenja odbrana nije sporila koliko je vremena Šoven klečao na vratu žrtve, već je tvrdila da je Flojd preminuo od hronično viskog pritiska i upotrebe narkotika.

„Derek Šovin je uradio baš ono za šta je obučavan tokom 19 godina duge karijere – da obuzda Flojda koji se opirao hapšenju“, navela je odbrana.

Policajci se nisu pomerili ni kada je Flojd izgubio svest. Šovin i kolege odstupili su tek kad je stigla hitna pomoć, a bio je emitovan i snimak sa kamere na telu policajca.

„Moji su mi instinkti govorili da nešto nije uredu“, rekla je Džena Li Skari, dispečer službe za hitne situacije iz Mineaopolisa.

Sud je još jesenas odbacio optužbu za ubistvo trećeg stepena, dakle za direktnu nameru, ali tužilaštvo smatra da je i ovo veliki uspeh u napetoj atmosferi koja je stvorena oko ovog suđenja.

Flojda je inače policija uhapsila zbog sumnje da je kutiju cigareta platio fasifikovanom novčanicom od 20 dolara.

„Ne možemo da oživimo Džordža Flojda, ali možemo da sprečimo da i jedna porodica doživi takav bol i gubitak“, rekao je rođak Džordža Flojda Brendon Vilijams.

U strahu od novih nasilnih protesta vlasnici, nekoliko kilometara oko sudnice, već zatvaraju svoje lokale.

Komentari

Vaš komentar