Službe bezbednosti ponovo pretresale domove novinara u Belorusiji

Svet 16. jul 202109:59 3 komentara
Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Beloruske službe bezbednosti pretresle su domove najmanje sedam novinara, rekli su ti novinari i njihovi urednici, dok režim predsednika Aleksandra Lukašenka nastavlja sa represijom nad svima koji ga kritikuju.

Radio Svoboda, servis na beloruskom Radija Slobodna Evropa, naveo je na Telegramu da je policija bila u kući direktora, kao i da je uhapsila njihovu novinarku Inesu Studinsku.

Taj radio je pratio prošlogodišnje masovne proteste zbog reizbora Lukašenka.

POVEZANE VESTI

Pretresi su izvršeni i kod šest novinara opozicionog medija Belsat, navela je redakcija na društvenim mrežama.

Lukašenkov režim mesecima vrši represiju nad opozicijom, novinarima i aktivistima kako bi konačno ugušio protestni pokret iz 2020. godine.

Nakon što su uhapsile na desetine novinara i blokirale dva nezavisna informativna sajta Naša Niva i TUT.bi, vlasti su ove nedelje izvršile pretrese oko 15 organizacija, uključujući i glavne grupe za ljudska prava i uhapsile nekoliko zaposlenih.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele osudila je juče „neprihvatljivu represiju“, dok je Evropska unija ustala protiv „novog talasa represije“ čiji je cilj „ućutkivanje svih preostalih disidentskih glasova“.

Lukašenko je u utorak zatražio da budu „izvedene pred lice pravde“ „prljave nevladine organizacije“ koje gaje, prema njegovim rečima, „teror“. On je to rekao tokom sastanka u Rusiji sa glavnim saveznikom, predsednikom Vladimirom Putinom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare