Smenjen ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov

Svet 05. feb 202321:4146 komentara
Oleksij Reznikov
REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov će biti smenjen, a na njegovo mesto će doći šef vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov, rekao je ukrajinski poslanik David Arahamija. Ova smena se dešava pred očekivanu rusku ofanzivu i posle korupcionaških skandala koji su potresli Reznjikovo ministarstvo.

„Rat diktira kadrovsku politiku“, kazao je on i dodao da će „Kirilo Budanov predvoditi Ministarstvo odbrane, što je apsolutno logično u ratno vreme“.

Reznjikov (56) biće postavljen za ministra strateških industrija, kazao je Arahamija.

Dodao je da vreme i okolnosti zahtevaju pojačanje i pregrupisavanje.

„To se dešava sada i nastaviće da se dešava u budućnosti“, dodao je ne precizirajući vremenski okvir za planiranu reorganizaciju.

Kazao je i da se „neprijatelj priprema da nadire“.

„Mi se pripremamo da se branimo“, poručio je.

Reznjikov je na čelo Ministarstva odbrane Ukrajine došao u novembru 2021. i pomogao je u obezbeđivanju zapadnog oružja za ukrajinske oružane snage.

Međutim, njegovo ministarstvo je bilo opterećeno korupcionaškim skandalima.

Zamenik Reznjikova je bio primoran da podnese ostavku krajem januara nakon što je ministarstvo optuženo da je potpisalo ugovore za hranu po dva ili tri puta višim cenama od tekućih za osnovne namirnice.

U obraćanju novinarima rano jutros, Reznjikov nije rekao da li planira da ostane u ministarstvu.

Ali je dodao da samo predsednik Volodimir Zelenski, koji je prethodne sedmice pojačao napora za suzbijanje korupcije, može da odluči o njegovoj sudbini.

„Količina stresa koji sam doživeo u ovoj godini teško može da se precizno izmeri. Ničega se ne stidim. Savest mi je apsolutno čista“, poručio je Reznjikov.

Komentari

Vaš komentar