Smenjen visoki ukrajinski zvaničnik osumnjičen za proneveru

Svet 22. jan 202317:5810 komentara
kijev ukrajina
Izvor: Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, File

Jedan visoki zvaničnik Vlade Ukrajine, osumnjičen za proneveru, smenjen je danas, dok je u Ministarstvu odbrane pokrenuta interna revizija zbog otkrića u štampi navodnog ugovora s naduvanom cenom.

„Kabinet ministara Ukrajine naređuje razrešenje V.M. Lozinkog s mesta zamenika ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine“, objavio je ukrajinski premijer Denis Šmigal na Telegramu.

U subotu je ukrajinski Nacionalni biro za borbu protiv korupcije (NABU) uhapsio Vasila Lozinkija zbog sumnje na proneveru.

Lozinki koji je na funkciji od maja 2020. godine, „primio je (400.000 dolara) da olakša sklapanje ugovora o kupovini opreme i generatora po naduvanim cenama“, naveo je NABU u saopštenju.

U drugom slučaju navodne korupcije, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je danas naredilo pokretanje „interne revizije“ i održavanje „hitnog sastanka“ u ponedeljak s ministrom odbrane Oleksijem Reznikovim da bi se rasvetlili mogući „prenaduvani“ ugovori Ministarstva.

U subotu su novinski izveštaji optužili Ministarstvo da je potpisalo ugovor precenjene vrednosti o kupovini hrane za vojsku.

Po novinskom sajtu ZN.UA, ugovor za 2023. godinu vrednosti je 13 milijardi grivni, ili nešto više od 350 miliona dolara po sadašnjem kursu, sa cenama „dva do tri puta višim“ od sadašnjih za osnovne prehrambene proizvode.

„U slučaju otkrivanja kršenja propisa aktivnostima službenika Ministarstva odbrane, oni će odgovarati u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Ministarstvo kupuje relevantne proizvode u skladu sa zakonom utvrđenom procedurom“, piše u saopštenju uz ocenu da su informacije objavljene u štampi „lažne“ i „obmanjujuće“.

„One se šire s namerom da se namerno manipuliše“ i „šteti interesima odbrane u ovom posebnom periodu“, kritikuje Ministarstvo, ali ukazuje da se „sprovode provere“ potpisanih ugovora.

Komentari

Vaš komentar