Smrtna kazna pretnja za najmanje 24 iranska demonstranta

Svet 10. dec 202209:11
Izvor: REUTERS/Dylan Martinez

Smrtna kazna je pretnja za najmanje 24 Iranaca zbog učestvovanja u protestima na koima se kritikovala vlast, prema izveštaju objavljenom u subotu.

POVEZANE VESTI

Etemad, iranski dnevni list, objavio je listu koju su sastavile sudske vlasti a na kojoj je 25 demonstranata optuženih za „vođenje rata protiv Boga“, što je optužba koja prema islamskom zakonu nosi smrtnu kaznu.

Reper Mohsen Šekari, koji se takođe nalazi na listi, pogubljen je u četvrtak, a bio je optužen za napad na čuvara oružjem, podsticanje na terorizam i blokiranje saobraćajnice.

Sudske vlasti su najavile da će se pogubljenja nastaviti.

Međutim, Etemad je u izveštaju apelovao na sud da revidira smrtne kazne i izbegne dalja pogubljenja.

Šekarijeva egzekucija je izazvala snažnu osudu u Iranu i u inostranstvu. Ali, iranski politički vođi, uključujući predsednika Ebrahima Raisija, opisali su pogubljenje kao legitiman odgovor na nemire širom zemlje.

Demonstranti su pretili odmazdom, deleći na društvenim mrežama poruku „Čekajte našu osvetu“.

Iranci u inostranstvu u međuvremenu planiraju da održe niz protestnih skupova na kraju nedelje.

Protesti su krenuli nakon smrti iranske Kurdinje Mahse Amini 16. septembra. Umrla je u policijskom pritvoru nakon što je uhapšena zbog kršenja islamskog pravila odevanja.

Pored međunarodnih sankcija vezanih uz iranski nuklearni program, Teheran se sada suočava i sa sankcijama zbog kršenja ljudskih prava.

Komentari

Vaš komentar