Snežna oluja u SAD, predviđaju se temperature i do -56C

Svet 23. dec 202209:21 39 komentara
Čikago
Tanjug/AP, Charles Rex Arbogast

Snažna arktička zimska oluja probija se kroz SAD i delove Kanade, donoseći niske temperature i uzrokujući kašnjenja letova uoči najprometnijih dana u godini.

Za više od 100 miliona ljudi širom SAD izdato je upozorenje o vremenskim neprilikama, a očekuje se da će sneg ovog vikenda izazvati saobraćajni haos. Veliki aerodromi su već otkazali letove u očekivanju nevremena, piše Radio Slobodna Evropa.

Zahlađenje bi moglo doneti najhladniji Božić u poslednjih nekoliko decenija, ističu prognostičari.

Državna meteorološka služba (NWS) saopštila je da su temperature između -45 i -56 stepeni Celzijusa moguće do kraja ove sedmice u nekim delovima zemlje.

Meteorolozi navode da bi zimska oluja mogla postati „bombaški ciklon“, što je nezvanični naziv za određenu vrstu snažne oluje koja brzo jača.

Čak se i u Floridi, inače sunčanoj američkoj državi, predviđa da će dočekati najhladniji Božić u poslednjih 30 godina.

NWS ove promene naziva zimskim vremenskim događajem koji se javlja „jednom u generaciji“, posebno kada oluja doseže područje Velikih jezera, gde se očekuje da će njen pritisak dostići ekvivalent uragana treće kategorije.

Oluja sa sobom donosi i snežne padavine i jake vetrove, za koje se očekuje da će uzrokovati štetu i nestanak struje na američkom Srednjem zapadu i Kanadi.